Covid-ваксина може да бъде на разположение в Германия до началото на 2021-ва

Covid-ваксина може да бъде на разположение в Германия до началото на 2021-ва

Covid-ваксина може да бъде на разположение в Германия до началото на 2021-ва

Коронавирусна ваксина може да бъде на разположение в Германия до началото на 2021 г., заяви ръководителят на Института "Пол Ерлих" Клаус Чичутек, съобщава Ройтерс.

Позовавайки се на оптимистичните резултати от първите две фази на изпитвания с ваксини, разкрити от множество фармацевтични компании, и уверения, получени от производителите на лекарства, Клаус Чичутек прогнозира, че ваксинацията срещу Covid-19 в Германия може да започне още в началото на следващата година, но подчерта, че това вероятно ще бъде обвързано "с определени условия".

"Данните от изпитвания фаза I и фаза II показват, че някои ваксини предизвикват имунен отговор срещу коронавируса. Ако данните от изпитванията на фаза III покажат, че ваксините са ефективни и безопасни, първите ваксини могат да бъдат одобрени в началото на годината, вероятно при определени условия“, каза Чичутек пред вестниците на групата Funke.

Неговото изказване идва на фона на увеличен брой на новозаразени с коронавирус в Германия, след като през последното денонощие бяха констатирани нови 1510 случая на Covid-19, според информация на Berliner Morgenpost. По този начин общият брой на активните случаи в Германия достигна около 13 700 - най-висок от 14-и май насам. Ситуацията с коронавируса в страната продължава да се развива в грешна посока, като институтът "Робърт Кох" спомена това специално във вчерашния си доклад, където отбеляза, че 4-дневната степен на възпроизводство на вируса (R-стойност) е оценена на 1,06 пункта, докато 7-дневната R-стойност е оценена на 1,05.

"Отчетените стойности на възпроизводство са около 1 или малко по-високи от средата на юли насам. Според настоящото наблюдение, това изглежда е свързано до голяма степен с увеличаването на броя на случаите сред връщащите се от пътувания. Освен това тя е свързана и с по-голям брой по-малки огнища и случаи в Германия като цяло, които постоянно се увеличават през последните седмици след отпускането на мерките", посочват от "Робърт Кох".

Всичко това накара и германския канцлер Ангела Меркел да наруши мълчанието си вчера, когато тя се изказа против по-нататъшно разхлабване на противоепидемичните ограничения и призова гражданите да спазват правилата за социално дистанциране и хигиена, за да ограничат разпространението на заразата.

Няколко компании, включително Moderna (MRNA.O), AstraZeneca (AZN.L) и Pfizer Inc (PFE.N), казват, че всяка от тях очаква да направи повече от 1 милиард дози ваксина през следващата година. Немската фирма за биотехнологии CureVac CVAC.O не изключи бърз процес на одобрение на своята потенциална ваксина и очаква да я пусне на пазара до средата на 2021 г. Русия пък обяви, че ваксината й ще бъде въведена до края на този месец. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ