Китай разкритикува атаките срещу представителството си в Хонконг

Снимка: Guliver / Getty images

Китай остро разкритикува атаката срещу представителството си в Хонгонг, предаде Франс прес. Вчера при поредната демонстрация в бившата британска колония протестиращи хвърляха яйца и изписаха със спрей протестни надписи по фасадата на китайското представителство, припомня Асошиейтед прес.

Органът на Централния комитет на Китайската комунистическа партия "Женмин жибао" излезе днес с материал на първа страница, в който поведението на демонстрантите е определено като "неприемливо". Статията, озаглавена "Не могат да бъдат отправяни предизвикателства към централното правителство", съдържа разширен вариант на критиките на службата по въпросите на Хонконг и Макао към Държавния съвет на Китай.

Към критиките се присъедини и китайската информационна агенция Синхуа, която в редакционен материал днес написа, че предизвикателството към централното правителство няма да бъде толерирано. "Когато величествената национална емблема на Китайската народна република бе зацапана с черна боя, това провокира непоносима болка и гняв. Тези незаконни действия са неприемливи за целия народ на Китай, включително и за хората от Хонконг", написа Синхуа.

Ръководителят на китайското представителство в Хонконг (наричано още Бюро за свръзка с китайското правителство в Хонконг) Ван Чжъмин също разкритикува днес действията на демонстрантите и ги обвини, че са нанесли обида на "целия китайски народ", предаде БТА.

"Тези действия навредиха сериозно върху духа на правовата държава, към който Хонконг е силно привързан, и сериозно засегнаха целия китайски народ, от който са част и седемте милиона хонконгци", каза пред медии Ван Чжъмин.

Същевременно хонконгски медии разпространиха кадри как въоръжени с палки мъже нападат връщащи се от демонстрацията хора на метростанция в Хонконг, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. На кадрите се вижда, че демонстрантите носят традиционните за тях черни дрехи и жълти каски, а нападателите - бели дрехи и черни маски на лицата. Вследствие на атаката са ранени най-малко 36 души. Сред тях има представители на медиите и един депутат от Законодателния съвет на Хонконг от опозиционната Демократическа партия. Демократическата партия обяви, че разследва нападението. Предполага се, че зад него стои престъпна групировка, свързана с така наречените местни банди "триади". Властите на Хонконг осъдиха атаката.

Междувременно днес Тайван разкритикува употребата на сила срещу демонстранти в Хонконг, предаде ДПА.

"Тъжно е да видим как върховенството на закона ерозира, а разделението между хората и правителството се засилва в Хонконг. Пътят напред минава през истински демократични избори, а не през насилие по улиците и метростанциите", написа в Туитър тайванският външен министър Джоузеф Ву.

На разпространени в интернет кадри се видя как проправителствени настроени хора в бели дрехи нападат вчера група демонстранти и журналисти на метростанция в Хонконг. Освен това полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне хилядите демонстранти, събрали се да изразят недоволството си от развитието на ситуацията около предизвикалия противоречия законопроект на хонконгското правителство, предвиждащ екстрадиция на хора в континентален Китай. В рамките на протестните прояви бе изразено недоволство от китайското ръководство на фона на страховете, че влиянието на Пекин над Хонконг се увеличава.

Управляващата Демократическа прогресивна партия на Тайван също разкритикува днес действията на хонконгските власти. "Правителството на Хонконг не иска да се вслуша в призивите на хонконгците за демокрация. Това е основна причина за обществените безредици в Хонконг", заяви говорителка на партията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ