Договорена е "рамка за компромис" за името на Македония

Договорена е рамка за компромис за името на Македония

Договорена е "рамка за компромис" за името на Македония

Външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров  са постигнали рамка за компромис за името, в преговори, продължили до късно, съобщи македионската информационна агенция МИА, цитирана от БТА. 

Имахме продуктивна среща, имаме рамка, която трябва да се доработи и по нея в момента работят правни екипи от двете министерства в Атина, заяви Димитров. Планира се и важен разговор на премиерско ниво между Зоран Заев и Алексис Ципрас към средата на тази седмица, където се надяваме, че ще бъдат намерени пресечни точки по някои важни неща от опциите, които са в играта, допълни той

Ръководителят на македонската дипромация тази сутрин е имал неофициална закуска с министрите на външните работи на ЕС или техни заместници. Франция и Холандия бяха най-твърди по отношение на започването на преговори, както се очакваше. Но министърът смята, че "чудеса са възможни". "Добре е да знаем, че това не е просто... Вътрешната консолидация в ЕС е допълваща и не противоречи на консолидацията на Балканите, а ако се случи този исторически пробив, ще бъде шанс и за цяла Европа да се постигне успех. Не сме в ситуация да си позволяваме лукса да изпускаме исторически шанс", коментира Димитров за МИА.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ