Доналд Туск на разпит за голяма финансова измама в Полша

Доналд Туск на разпит за голяма финансова измама в Полша

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск бе разпитан днес в рамките на парламентарно разследване в родната му Полша за финансова пирамида от времето, по което е бил министър-председател, съобщи Асошиейтед прес.
Туск нарече излъченото по телевизията изслушване "спектакъл", предназначен да го дискредитира и да разпространи "инсинуации" за неговото семейство.
От години има вражда между Туск и Ярослав Качински - лидер на управляващата в Полша партия "Право и справедливост". Коментатори по частната телевизия TVN24 сравниха изслушването на Туск с публично въртене на бавен огън. Мнозина смятат, че това е поредният опит на консервативната партия да дискредитира Туск, политически съперник, който все още е популярен в Полша.
Туск бе разпитан от специална многопартийна комисия, която изслуша вече десетки официални лица в опит да установи кои са отговорни за измамата, извършена от финансовата институция "Амбър голд".
Схемата, която бе разкрита публично през 2012 г., повдигна въпроси за ефективността на управлението на Полша по времето на Туск (2007-2014 г.) Твърди се, че властите не са реагирали навреме на сигналите за "Амбър голд", която се оказа финансова пирамида. Заради нея, по данни прокуратурата, около 19 000 инвеститори са загубили над 850 милиона злоти (225 милиона долара). Основателите на компанията излежават в момента присъди. 
Туск отхвърли обвиненията и каза, че предупреждение за "Амбър голд" е било направено от полски финансов регулатор и че не е било работа на премиера да отправя подобни предупреждения.
Една от темите на днешното изслушване бе фактът, че синът на Туск, Михал, е бил нает на работа от авиокомпания, собственост на "Амбър голд". Туск отрече твърденията, че работата на сина му може да е послужила за чадър на пирамидата.

Източник:БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ