Джими Картър нарече Тръмп "разочарование"

Джими Картър нарече Тръмп разочарование

Джими Картър нарече Тръмп "разочарование"

39-ят президент на САЩ Джими Картър остро разкритикува политиката на републиканския президент Доналд Тръмп, наричайки го "разочарование на световната сцена", по време на годишното си изказване пред Картър Център в Атланта, пише Time. Картър изказа виждането си, че парите в политиката са превърнали САЩ по-скоро в олигархия, отколкото в демокрация.

Според Картър, Тръмп трябва незабавно да потърси мирен дилаог със Северна Корея, вместо да я заплашва. "Бих изпратил моя най-високопоставен човек в Пхенян незабавно, ако не и аз самия да замина", бяха думите на Картър. "Докато не разговаряме с тях и не се отнесем с тях с уважение - като човешки същества, каквито те са, не мисля, че ще постигнем някакъв напредък" допълни още той. 92-годишният президент също подчерта, че не е оптимист относно способността на Доналд Тръмп да постигне мир в Близкия изток между Израел и Палестина. 

"Поддържай мира, подкрепяй човешките права и казвай истината", посъветва Картър настоящият президент на страната. 

Джими Картър е 39–ят президент на САЩ (1977 – 1981) и носител на Нобелова награда за мир през 2002 г. Сред значимите му достижения са създаването на национална енергийна политикаи консолидация на федералните агенции. Той въвежда строго законодателство за защита на околната среда, дерегулира въздушната, железопътната, финансовата, комуникационната и петролната индустрия; помага на социалната система и назначава рекорден брой жени и представители на малцинствата на значими държавни и съдебни позиции. В областта на външната политика постиженията на Картър включват Споразумението от Кемп Дейвид, Договорите за Панамския канал, установява пълни дипломатически отношения с Китай. В допълнение той е поддръжник на човешките права и ги поставя в центъра на своята политика.

В момента Картър и съпругата му Розалин имат дейно участие в Центъра Картър, който се фокусира върху човешките права, общественото здраве и демократичните избори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ