ЕК дава 600 млн. евро помощ на Украйна

ЕК дава 600 млн. евро помощ на Украйна

Европейската комисия отпусна 600 милиона евро на Украйна като макрофинансова помощ. Това е вторият и последен транш по настоящата програма за Украйна след първото плащане от 600 милиона евро през декември 2020 г., съобщиха в понеделник от ЕК. От там подчертават, че заедно с тази сума, Украйна вече е получила 4,4 милиарда евро макрофинансова помощ, предава ТАСС.

"Вторият транш от 600 милиона евро е ясен знак за подкрепата на ЕС за програмата за реформи на Украйна. Страната положи значителни усилия, за да изпълни условията на програмата, а също така постигна задоволителен напредък в отношенията си с Международния валутен фонд. предоставяйки финансова и техническа подкрепа, ЕС помага за подобряване на стандарта на живот на украинския народ. Предоставяйки финансова и техническа подкрепа, ЕС помага за подобряване на стандарта на живот на украинския народ. Осигурявайки силна политическа подкрепа, ние засилваме интеграцията на Украйна с Европейския съюз", е посочил зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, цитиран в прессъобщението.

В средата на септември Европейската комисия одобри отпускането на втория транш от макрофинансовата помощ от ЕС на Украйна в размер на €600 млн. Първият транш на ЕК от името на ЕС в размер на €600 млн. беше получен от Киев през декември 2020 г. като част от програмата за макрофинансова помощ, свързана с COVID-19.

Първото плащане е извършено без да се изпълняват никакви специфични условия от страна на Украйна. За издаването на втория транш Киев беше натоварен със задачата да приложи осем конкретни мерки, посочени в меморандума. Те се отнасят по-специално до мерки в областта на управлението на публичните финанси, борбата с корупцията, подобряването на бизнес средата и управлението на публичните предприятия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ