Еквадор премахва допълнителната охрана на Джулиан Асандж в посолството си в Лондон

Еквадор премахва допълнителната охрана на Джулиан Асандж в посолството си в Лондон

Еквадор премахва допълнителната охрана на Джулиан Асандж в посолството си в Лондон

Президентът на Еквадор Ленин Морено е наредил да бъде премахната допълнителната охрана, възложена на еквадорското посолство в Лондон, където от шест години живее създателят на Wikileaks Джулиан Асанж, предаде британският „Гардиън“.

Решението бе обявено ден след разследването на „Гардиън“ и „Фокус Еквадор“ разкри, че латиноамериканската страна е финансирала шпионска операция за милиони долари за защитата на Асанж, като е наела международна охранителна компания и агенти под прикритие, които да следят посетителите и служителите в посолството, а също така и британската полиция.

За период от повече от пет години Еквадор е похарчил най-малко 5 млн. долара за таен бюджет за разузнаване, използван за защитата на Асанж по време на посещенията от Найджъл Фараж, членове на европейски националистически групировки и хора с връзки с Кремъл.

Тогавашният президент на Еквадор Рафаел Корея, който е одобрил операцията, по-късно защити предприетите мерки за сигурност и ги определи като „рутинни и скромни“.

Неговият наследник на поста обаче изглежда е на различно мнение.

„Президентът на републиката Ленин Морено е наредил незабавното оттегляне на допълнителната охрана на посолството на Еквадор в Лондон. Отсега нататък то ще поддържа нормално ниво на сигурност, което е характерно и за останалите посолства на Еквадор“, заявиха от правителството на страната.

През март Еквадор прекъсна комуникационните системи в посолството си в Лондон, след като Асанж написа в Twitter, че вината на Кремъл за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия е недоказана и критикува експулсирането на руските дипломати от някои западни страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ