Ердоган пише статия в "Ню Йорк таймс", предупреждава САЩ

Ердоган пише статия в Ню Йорк таймс, предупреждава САЩ

Ердоган пише статия в "Ню Йорк таймс", предупреждава САЩ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи сериозни предупреждения към САЩ, че могат да загубят Турция като съюзник, в авторски материал, публикуван във в.  "Ню Йорк таймс"

"Преди да стане твърде късно, Вашингтон трябва да се откаже от погрешната представа, че отношенията ни може да бъдат асиметрични и да приеме факта, че Турция има алтернативи. Ако те не променят тази тенденция на унилатерализъм и неуважение, това ще ни накара да потърсим нови партньори и съюзници", пише Ердоган в материала под  заглавие "Как Турция вижда кризата със САЩ". 

Отношенията между Белия дом и Анкара видимо се обтегнаха след като в края на миналия месец Ердоган отказа да изпълни поставения от Тръмп ултиматум да освободи американския пастор  Андрю Брънсън, обвинен в подкрепа на организацията, която според Анкара стои зад неуспелия военен преврат през 2016 г., и на Кюрдската работническа партия (ПКК). Тръмп заплаши със санкции Турция, ако искането не бъде изпълнено, което и направи в крайна сметка вчера.

Едностранните действия срещу Турция от страна на САЩ, наш съюзник от десетилетия, ще послужат само да подкопаят американските интереси и сигурност, предупреждава турският президент в статията си.

 Президентът откроява десетилетната история на стратегическото партньорство между двете държави, в което, както той изтъква, САЩ са разчитали на помощта на Турция. Той споменава конкретно Корейската война, Кубинската ракетна криза, действията в Афганистан след терористичните нападения на 11 септември, посочва БТА. 

 Ердоган изразява и разочарование, че САЩ "многократно и последователно не са разбирали и зачитали тревогите на турския народ". "През последните години нашето партньорство е подлагано на изпитание от разногласия. За съжаление, нашите усилия да променим тази опасна тенденция се оказаха безполезни. Ако САЩ не започнат да уважават суверенитета на Турция и да докажат, че разбират опасностите, пред които е изправен нашият народ, партньорството ни може да е застрашено", посочва той.

Турският президент специално акцентира върху това, че САЩ не са отговорили на многократните искания от страна на Турция да й предадат мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания. "Гюленистите се опитаха да извършат кървав преврат на 15 юли срещу моето правителство. В тази нощ милиони обикновени граждани се стекоха на улиците, водени от същото патриотично чувство, каквото несъмнено са изпитали американците след Пърл Харбър и терористичните атаки на 11 септември", пише в статията турският лидер.

 Той напомня, че в нощта на метежа на 15 юли 2016 г. 251 души загинаха, сред които и неговият съветник Абдуллах Тайип Олчок и синът му. "Аз също щях да се присъединя към тях, ако отрядът убийци, който преследваше мен и семейството ми, беше успял. Турският народ очакваше от САЩ недвусмислено да заклеймят преврата и да покажат солидарност със законно избраното правителство. Те не го направиха", добавя той.
 Турският държавен глава посочва и други причини за напрежението в турско-американските отношения напоследък - фактът, че САЩ снабдяват с оръжие свързаните с ПКК сирийски бунтовници, както и санкциите, наложени срещу двама турски министри покрай казуса със задържания в Турция американски пастор Андрю Брънсън. 

  "САЩ отправиха нагли заплахи срещу приятелска страна и продължиха със санкции срещу няколко министри от кабинета ми. Това решение бе неприемливо, нерационално и в крайна сметка вредно за дългогодишното ни приятелство", посочва турският лидер.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ