Филипински джихадисти обезглавиха германски заложник

Филипински джихадисти обезглавиха германски заложник

Филипински джихадисти обезглавиха германски заложник

Ислямски бойци на Филипините публикуваха в интернет видеозапис, който показва обезглавяването на техен заложник от Германия, предава Би Би Си. 

Зверски убитият пленник е Юрген Кантнер, похитен от яхтата си в щата Сабах на Малайзия през ноември 2016 г. Тялото на неговата придружителка на яхтата Сабине Мерц беше намерено на плавателния съд малко след отвличането. Предполага се, че е убита при съпротивата си да бъде задържана.

Филипинците са поискали откуп за похитения мъж от 30 млн. песо, или около 600 000 долара. Срокът за плащане на откупа е изтекъл вчера. 

Кантнер (70 г.) и Мерц са били отвличани по-рано. Те бяха задържани за 52 дни през 2008 г. от сомалийски пирати и бяха пуснати срещу откуп с неизвестен размер. 

Във видеото, публикувано от джихадистите, се вижда, че жертвата е заклана с нож, държан от мъж. Правителствен пратеник на име Хесус Дуреса потвърди вестта за убийството. По думите му филипинската държава до момента е мобилизирала много от ресурсите си, за да спаси живота на Кантнер, включително въоръжени сили, но е изчерпала усилията си да го стори. "Направихме всичко по силите си, но без резултат", каза той. 

Германецът е убит от Абу Сайяф - една от най-малките и най-жестоки джихадистки групи в Източните Филипини, известна с бруталността си. Тя се закле във вярност на "Ислямска държава". Филипинските военни проведоха въздушни удари по контролираните от нея територии в страната в Сулу през уикенда, при наближаването на крайния срок за откупа, който тя постави. 

 
 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ