Франция очаква силен отскок на икономиката си още тази година

Франция очаква силен отскок на икономиката си още тази година

Франция очаква силен отскок на икономиката си още тази година

Френската икономика би трябвало да се възстанови рязко през втората половина на годината след безпрецедентен спад през първата половина на годината и по-специално през второто тримесечие поради въведените по това време строги мерки за ограничаване на коронавируса, съобщи в сряда националната официална статистика INSEE.

Сривът за второто тримесечие на втората по големина икономика в Еврозоната вероятно ще е 17%. Понижението на БВП за първите три месеца на 2020 е 5,3 на сто.

Френската статистика обаче прогнозира силен икономически отскок с 19% през третото тримесечие, последван от по-умерен растеж с 3% през четвъртото, като се очаква към декември икономическата активност в страната да остане с между 1% и 6% под предкризисните си нива.

За цялата 2020 г. INSEE очаква икономиката на Франция да се свие с 9%, което ще представлява най-слабото ѝ представяне от далечната 1948 г., или откакто френската статистика разполага с този тип данни. Тази прогноза обаче е малко по-добра от спада с 11%, който беше заложен в последно ревизирания бюджет на Франция за 2020 година.

В средата на март правителството постави Франция под една от най-строгите блокади и карантини в Европа, но през последните седмици икономиката преживява "постепенно, но рязко възстановяване", след като от 11-ти май властите започнаха да премахват въведените ограничения, отбелязва INSEE.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ