Франция ще предложи мерки, които да гарантират сигурността на украинските атомни електроцентрали

Франция ще предложи мерки, които да гарантират сигурността на украинските атомни електроцентрали

 Франция скоро ще предложи конкретни действия, с които да се гарантира безопасността и сигурността на петте основни атомни електроцентрали в Украйна, съобщи днес канцеларията на френския президент Еманюел Макрон, цитирана от Асошиейтед прес.

Защитата им ще бъде изградена въз основа на критериите на Международната агенция за атомна енергия, се посочва в съобщението.

Вчера руска атака срещу ядрена централа предизвика пожар и за кратко уплаши целия свят заради опасността от катастрофа, припомня Асошиейтед прес. 

В своя позиция президентът Макрон каза, че е „изключително притеснен от породените от руската инвазия в Украйна рискове за ядрената безопасност, сигурността и изпълнението на международните предпазни мерки“, предава БТА.

Макрон каза, че Русия „трябва незабавно да прекрати незаконните си и опасни военни действия“ и да позволи на украинските власти да упражняват пълен контрол над всички ядрени съоръжения, които попадат в международно признатите граници на Украйна.

Той призова Русия да осигури „свободен, редовен и безпрепятствен достъп на служителите в обектите, за да подсигурят тяхното непрекъснато и безопасно функциониране“. 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ