Франция спря руски кораб със съмнения, че попада под санкции

Франция спря руски кораб със съмнения, че попада под санкции

Франция спря руски кораб със съмнения, че попада под санкции

Франция е заловила руски товарен кораб в Ламанша, за който Вашингтон твърди, че е свързан със сина на бивш шеф на руски шпиони, в една от първите видими демонстрации на Запада, който налага санкции срещу Москва срещу инвазията в Украйна, предаде „Ройтерс“.

„Балтик Лидер“ се е отправил към Санкт Петербург, но бил отклонен към пристанището „Булон-сюр-Мер“ в Северна Франция между 3:00 и 4:00 ч. сутринта, съобщи капитан Вероник Манен от една от френските морски префектури. Плавателният съд бил „силно заподозрян“, че е свързан със санкциите.

Министерството на финансите на САЩ издаде блокиращи санкции срещу кораба, тъй като според него е бил собственост на дъщерно дружество на руския кредитор Промсвязбанк, едно от юридическите лица, които бяха засегнати от санкциите на САЩ и Европейския съюз срещу Русия.

Главният изпълнителен директор на банката – Пьотр Фрадков, е син на Михаил Фрадков, който е бивш ръководител на службата за външно разузнаване на Русия. Той е бил и министър-председател на страната. Самият Пьотр беше включен в санкциите на Щатите срещу индивидуални лица.

В коментар, изпратен до „Ройтерс“, Промсвязбанк заяви, че нейно подразделение вече не притежава кораба, както и че той е бил купен от друго юридическо лице преди налагането на санкциите.

Френското икономическо министерство каза в изявление, че собственик на кораба е подразделението ПЗБ Лизинг на Промсвязбанк и „Балтик Лидер“ е бил засечен в изпълнение на санкциите на ЕС спрямо банката и нейните дъщерни дружества.

Руското посолство в Париж каза, че ще изпрати протестна нота до Министерството на външните работи на Франция срещу задържането на кораба.

Данни на платформата MarineTraffic показват, че към 21:00 ч. българско време корабът все още е на „Булон-сюр-Мер“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ