Г-7 иска проверка и реформа на СЗО

Г-7 иска проверка и реформа на СЗО

Г-7 иска проверка и реформа на СЗО

Държавните лидери на страните от Г-7 призоваха на видеоконференция за проверка и задълбочена реформа на Световната здравна организация (СЗО), подкрепяйки критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп, който по-рано тази седмица обяви, че САЩ замразяват финансовата си подкрепа за организацията. В Г-7 влизат САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Франция, Германия и Италия. Ротационен председател в момента са САЩ.
"Лидерите признаха, че страните от Г-7 дават всяка година над един милиард долара на СЗО и голяма част от разговора беше за липсата на прозрачност и системното лошо управление на пандемията (от новия коронавирус) от СЗО", се казва в изявление на Белия дом, цитирано от международните осведомителни агенции.
Ръководителите на държавите от Г-7  се ангажират със силен и координиран глобален отговор на кризата с коронавируса, предаде Ройтерс.
Те са обсъдили и перспективите за икономическо съживяване след спада, предизвикан от ограничителните мерки заради пандемията.
Страните са се разбрали да споделят изследванията си за вируса, включително всички меродавни епидемиологични данни и добри практики.
Лидерите от групата са се обединили около мнението, че бързото разработване и производство на лекарства и ваксини срещу коронавируса са от решаващо значение за спиране на неговото разпространение, заяви канцеларията на британския премиер, цитирана от Ройтерс.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ