Bayer създаде компания за вертикално земеделие

Bayer създаде компания за вертикално земеделие

Дъщерната компания на германския фармацевтичен гигант Bayer – Leaps, заедно със сингапурския държавен фонд Tamasek обявиха създаването на стартъп, който ще разработва модели за вертикално земеделие. Предвиждат се изграждане на многоетажни парници, в които да се отглеждат зеленчуци в големи количества, без да са необходими обширни площи. Идеята е особено подходяща за градове като Сингапур, разказва в своя публикация германски бизнес вестник Ханделсблат.

Новата компания ще разработва сортове зеленчуци, подходящи за вертикално отглеждане, започвайки с начален капитал от 30 млн. долара. Плановете са тя да се занимава не само с нови сортове семена, но и да се насочи и към други, все още незаети ниши в сектора, като обаче се избягва генномодифициране.

Плановете за развитие на градове като Сингапур са сред основните причини за оптимизма на бранша. Властите в азиатския мегаполис миналата година представиха стратегия за увеличаване на собственото производство на храни от около 10 процента в момента до 30 процента през 2030 година. Правителството се надява по този начин да намали риска от недостиг в снабдяването чрез внос и вертикалното земеделие е на челно място сред приоритетите.

Сингапур вече има опит в тази област - още преди осем години компанията Sky Greens създаде в северозападната част на града една от първите вертикални ферми с търговска цел в света и вече произвежда в многоетажен парник около 500 килограма зеленчуци дневно.

Този модел привлича интерес и в други мегаполиси като Ню Йорк и Хонконг. Очаква се пазарът за вертикално земеделие да нарасне от около 2 млрд. долара през 2018 г. до 12 млрд. долара през 2026 година, сочи анализ на компанията за пазарни проучвания Fortune Business Insights, публикуван в началото на годината. Сред фирмите, които се надяват да спечелят от развитието му е например и компанията за осветителни тела Osram, която предлага LED осветление за парниците.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ