Щайнмайер: Тревожа се за бъдещето на трансатлантическото партньорство

Щайнмайер: Тревожа се за бъдещето на трансатлантическото партньорство

Щайнмайер: Тревожа се за бъдещето на трансатлантическото партньорство

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че се опасява от възможността да бъдат нанесени „непоправими щети“ в отношенията между Европа и САЩ. Той призова Вашингтон да не гледа на света като на боксов ринг, в който „всеки трябва да се бори срещу всеки“, предаде Ройтерс.

Коментарите на Щайнмайер идват след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС и неговите критики срещу германското политическо ръководство.

„Тревожа се по-малко за бъдещето на американската демокрация, отколкото за бъдещето на нашето трансатлантическо партньорство”, казва германският президент в реч, която ще произнесе в Лос Анджелис.

„Щетите от днешното сътресение могат да бъдат по-дълбоки, дългосрочни и преди всичко неправими“, допълва Щайнмайер.

В понеделник Тръмп отправи редица критики срещу Германия, която е пред правителствена криза заради спор в коалиционното правителство на канцлера Ангела Меркел по въпроса с мигрантите.

„Хората в Германия се обръщат срещу своите държавни лидери докато миграцията разтърсва вече нестабилната коалиция в Берлин. Престъпността в Германия се повиши. В цяла Европа направиха голяма грешка като приеха толкова хора, които силно и агресивно промениха тяхната култура!“, написа Тръмп в Twitter.

Меркел отхвърли твърденията на Тръмп, че мигрантите стоят зад скок на престъпността в Германия и дори подчерта, че според статистиката престъпността в страната всъщност е намаляла.

„Вярвам, че Америка има нужда от партньори… Но Америка може да разпознае едно такова партньорство, само ако гледа на „Запада“ като на нещо повече от точка на компаса, а на света като нещо повече от боксов ринг, където всеки се бори срещу всеки“, казва още Щайнмайер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ