Google се зарече да не използва изкуствения интелект за оръжия

Google се зарече да не използва изкуствения интелект за оръжия

Google се зарече да не използва изкуствения интелект за оръжия

Компанията Google се ангажира, че нейната работа в областта на изкуствения интелект няма да послужи за производството на оръжия или на каквото и да е друго нещо, което може да нарани хората. Ангажиментът бе поет след полемиката, която породи сътрудничеството на Google с Пентагона, предадоха световните агенции.

"Осъзнаваме, че една толкова мощна технология, поражда важни въпроси за употребата й", написа в блога на компанията нейният шеф Сундар Пичай. След това той изброи етичните принципи, свързани с използването на изкуствения интелект, които компанията се ангажира да спазва. Google обещава например да не помага на мисии за надзор, осъществяван чрез средствата й за изкуствен интелект.

Пичай обаче уточни, че компанията няма да се откаже да работи с армията в много други области, като киберсигурността или пък спасителни мисии.

От няколко седмици компанията е изправена пред бунт на хиляди свои служители, разгневени от нейното сътрудничество с Пентагона с цел подпомагане на дроновете да различават по-добре цели чрез изкуствения интелект. Според американски медии Google е решил миналия петък да не подновява този договор с Пентагона, когато му изтече срокът през 2019 г.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ