Гърция обмисля задължителна мобилизация на лекари

Гърция обмисля задължителна мобилизация на лекари

Гърция обмисля задължителна мобилизация на лекари

Рекордният брой ежедневни коронавирусни инфекции - 3465, и рекордният брой пациенти на апарати за изкуствено дишане - 630, тревожат гръцкото правителство. Ето защо кабинетът на южната ни съседка помоли лекарите, работещи в частни клиники или на частна практика, да се включат доброволно в помощ на претоварените болници на Националната здравна система, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. 

Министърът на здравеопазването Василис Кикилиас призова патолози, общопрактикуващи лекари, белодробни специалисти и анестезиолози в частния сектор доброволно да предоставят своите услуги. До късния следобед в сряда 45 от тях са се отзовали, далеч по-малко от 200-те, които са необходими според изчисленията на министерството. Според Атинската медицинска асоциация в нейните списъци има 3000 такива специалисти на частна практика, пише изданието, цитирано от Агенция "Фокус". 

Ако няма достатъчно доброволци, здравният министър ще поиска от премиера Кириакос Мицотакис да наложи мобилизация. Не само, че леглата в държавните болници, предназначени за пациенти с коронавирус, са в недостиг. Нуждите на други пациенти се поставят на заден план и дори се отлагат спешни операции, изтъкват от електронното издание. Министерството вече е решило да прехвърли пациенти, около 550 засега, в частни клиники. От тях 100 са случаите на коронавирус. 

"Ситуацията е трудна, но засега управляема", каза Никос Папаефтимиу, ръководител на EKAV, националната служба за спешна медицинска помощ.

Рекордният брой нови потвърдени случаи не е изненада, но в резултат на броя на проведените тестове, повече от 63 000 за 24-часовия период, приключващ в 15:00 ч. в сряда. Процентът на положителните тестове е бил 5,5%, наравно с последните дни; между 8-14 март степента на позитивност е 5,56%. 

Атика, столичният регион, представлява повече от половината от откритите случаи (1 701), докато Солун, вторият по население регион на север, е далечен назад и втори по заболеваемост с 394 нови случая. 

Повече обезсърчаващи данни идват от химическия анализ на канализацията, който се счита за по-добър показател за бъдещи случаи от случайните тестове за коронавирус; така нареченият вирусен товар нараства драстично, от 41% в град Лариса, централна Гърция, до зашеметяващите 1000% в Хания, на остров Крит. Вирусният товар се е стабилизирал от средата на февруари до 7 март, твърдят експерти. 

От началото на пандемията има 227 247 потвърдени случая на коронавирус и 7 252 смъртни случая.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ