Гърция ще освободи задържан руски танкер

Гърция ще освободи задържан руски танкер

Гърция ще освободи задържан руски танкер

Руски танкер, задържан от гръцките власти тази седмица, ще бъде освободен. Това съобщава всекидневникът Kathimerini, позовавайки се на правителствен източник. Морският съд беше блокиран във вторник, заради съмнения, че превозва ирански суров петрол. „Органът за борба с изпирането на пари е наредил на бреговата охрана да освободи кораба“, потвърди служител на кабинета, без да предостави повече подробности.

Във вторник гръцките власти задържаха край южния бряг на остров Евия танкера „Пегас”, който плава под руски флаг. Той е с дедуейт 115 500 тона и 19-членен екипаж. Акцията е в отговор на санкциите на ЕС срещу Русия.

Гръцкият всекидневник припомня, че ЕС забрани морски съдове под руски флаг да плават в неговите териториални води с някои изключения. Кремъл нарече това „специална военна операция“.

Същият танкер бе сред петте плавателни съда, санкционирани от Съединените щати на 22 февруари 2022 г. – два дни преди инвазията на Русия в Украйна. Това бе част от мащабните санкции на Вашингтон срещу Промсвязьбанк, която е особено важна за отбранителния сектор на Русия.

Руската банка заяви, че тя и нейното звено PSB Lizing не са собственици на танкера, който от април 2021 г. е актив на TransMorFlot. След собствена проверка гръцките власти са установили, че нямат законови основания да задържат „Пегас”, тъй като новият му собственик не фигурира в списъка със санкционираните от ЕС физически и юридически лица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ