Гренландия сложи край на издаването на лицензи за петролни и газови проучвания

Гренландия сложи край на издаването на лицензи за петролни и газови проучвания

Гренландия сложи край на издаването на лицензи за петролни и газови проучвания

Гренландия спря да издава нови лицензи за петролни и газови проучвания заради опасения за влиянието им върху околната среда. Това се посочва в изявление на министерство на минералните ресурси, цитирано от ДПА.  Правителството на Гренландия смята, че цената на петролните проучвания е твърде висока, според ведомството. Решението се основава на икономически изчисления наред с отчитане на влиянието от подобни проучвания върху климата и околната среда, се посочва в изявлението.

"Тази стъпка бе предприета в интерес на природата ни, на риболова, туристическия сектор и с идеята да насочим бизнеса си към устойчиви възможности", уточнява ведомството.

Гренландия разполага с огромни непроучени петролни резерви, припомня БТА. Въпреки това позицията на лявото правителство е, че е по-добре Гренландия да се съсредоточи върху устойчиво развитие като възможностите за използване на възобновяеми източници на енергия, каза министърът на природните ресурси Нааджа Натаниелсен.

Министърът на околната среда и енергията Калстат Лунд заяви, че правителството, което пое властта след парламентарните избори през април и представи предизборна програма с акцент върху околната среда, приема много сериозно климатичните промени.
"Всеки ден можем да видим последствията върху страната ни и сме готови да допринесем за намирането на глобални решения в борбата се климатичните промени", коментира Лунд.

"Петролът не е бъдещето. То принадлежи на възобновяемата енергия и можем да спечелим много в това отношение", цитира позицията на правителството датският вестник "Ингениьорен", който пръв съобщи за решението на властите в Гренландия. Гренландия, както и Фарьорските острови, официално е част от кралство Дания, но до голяма степен е автономна.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ