„Грешка в комуникацията“: Словакия е предупредила Австрия за атентатора

„Грешка в комуникацията“: Словакия е предупредила Австрия за атентатора

„Грешка в комуникацията“: Словакия е предупредила Австрия за атентатора

Вътрешният министър на Австрия ,Карл Нехамер, призна, че страната му е пренебрегнала предупреждения от Словакия през миналото лято, свързано с атентатора от Виена, убил четирима души.

През юли Австрия е получила информация от съседна Словакия, че 20-годишният Куйтим Фейзулаи с двойно гражданство в Северна Македония и Австрия е опитал да си купи боеприпаси, предаде „Би Би Си“. Това обаче не се е случило, тъй като нападателят е нямал лиценз.

Данните са проучени от вътрешната разузнавателна агенция (BTV), но не са предприети допълнителни действия. „Нещо очевидно се е объркало в комуникацията“, каза Нехамер и добави, че иска независимо разследване, което да установи каква е причината за това.

В официалния си профил в социалната мрежа Facebook полицията на Словакия, заяви че нападанието не е извършено с муниции, закупени от страната и няма да дава повече коментари по темата, за да не пречи на разследването.

Фейзулаи рани общо 23-ма души и уби други четирима по време на атаката в центъра на австрийската столица в понеделник. Според властите той е действал сам.

По-рано стана ясно, че мъжът е бил освободен от затвора миналия декември предсрочно, след опит да се присъедини към джихадистите в Сирия. „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ