Грета Тунберг поведе климатичен протест в Глазгоу

Стотици млади активисти протестират в шотландския град Глазгоу, където в момента се провежда климатичната конференция на ООН, COP26. Демонстрацията е част от движението „Петъци за бъдеще“ на Грета Тунберг и е една от първите нейни големи прояви след началото на пандемията.

Шведската екоактивистка публикува снимки от протеста, на които се виждат десетки лозунги на различни езици и флагове на различни държави. „Променяме системата, не климата“, пише на една от табелите на младежите.

Конференцията започна преди дни, а едни от големите обещания, дадени до момента, са за прекратяване на въглищната енергетика и за край на обезлесяването до 2030 г. по силата на споразумение, в което участва и България. Този план, който предвижда финансиране от 19.2 млрд. долара под формата на публични и частни средства, получи подкрепата на страни, които заедно представляват 85% от световните гори.

[[{"fid":"383200","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":3712,"width":5568,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Грета Тунберг по време на днешните протести. /Getty Images

От началото на събитието 18-годишната Тунберг публикува няколко поста, изразяващи недоволството ѝ от събитието. „Това вече не е конференция за климата. Това е глобален северен зеленоцветен фестивал. Двуседмичен празник на обичайния бизнес и бла-бла-бла“, написа тя снощи в профила си във Facebook. Заради пандемията именно социалните мрежи бяха един от каналите ѝ за комуникация с нейните поддръжници в последните месеци.

Тунберг пристигна в Глазгоу още при откриването на конференцията и бързо се присъедини към протест на улиците в града.

Днес масови младежки протести срещу промените в климата се провеждат и в Лондон.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ