Харви удави Хюстън и нанесе огромни щети

Харви удави Хюстън и нанесе огромни щети

Харви удави Хюстън и нанесе огромни щети

Близо 2000 души бяха евакуирани заради наводненията в Хюстън, предизвикани от урагана Харви. В други райони на Тексас проливните дъждове продължават.

След като удари крайбрежието на Тексас, тропическата буря напредва във вътрешността заедно със силен вятър и порои.

Снощи властите предупредиха жителите на щата, че се очакват още „ужасни наводнения“.

Губернаторът Грег Абът заяви, че ситуацията в Тексас е сериозна и ще се влошава, а щетите ще са за милиарди долари.

Бедствието е безпрецедентно и още не знаем всички последици, но те са отвъд всичко, което сме виждали досега, написа в Туитър Националната метеорологична служба.

Харви удари Тексас в петък. Първоначално той бе оценен от 2-ра степен по 5-степенна скала. По-късно достигна 4-а степен, преди да започне да утихва до тропическа буря в събота.

Данните за жертвите са противоречиви. Потвърдена е смъртта на 3-ма души, десетки са ранени.

Синоптиците съобщиха, че в Хюстън е въведено извънредно положение. Вчера бурята удави града. Според бюлетина на Националния център по ураганите до четвъртък се очакват нови порои и наводнения. Според първоначалните им оценки наводненията в Хюстън и Галвестън са с „катастрофален мащаб“. Не можеше да се предвидят количествата дъжд, много потоци и реки са излезли от коритата си и са достигнали рекордни нива, заявиха синоптиците, цитирани от информационните агенции.

Работата на спасителите е затруднена от силните ветрове. Хиляди хора са без електричество. Много жители на Хюстън са се евакуирали във високите части на града.

Президентът Тръмп заяви,  че ще пристигне във вторник в Тексас, за да види лично щетите, но без да пречи на спасителните операции.

Губернаторът Абът изпрати 1800 военни от Националната гвардия на помощ на спасителите и на екипите, които възстановяват инфраструктурата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ