Икономическият растеж на Азия ще спре за първи път от 60-те години

Икономическият растеж на Азия ще спре за първи път от 60-те години

Икономическият растеж на Азия ще спре за първи път от 60-те години

Бързо растящите икономики в Азия ще изпаднат в икономически застой заради епидемията от коронавирус, като положението ще бъде по-тежко, отколкото при световната финансова криза през 2008-2009 година и азиатския икономически срив през 1997-98 година, предупреди Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от ДПА.

Регионът ще има нулев растеж за първи път от 60-те години, каза Чен Генг-ри, директор на отдела за Азия и Тихоокеанския регион в МВФ. Той прогнозира, че икономическите последици от пандемията ще бъдат "жестоки, повсеместни и безпрецедентни".

Макар че Азия ще се справи по-добре, отколкото други региони, фактори, сред които влошаване на търсенето от чужбина в Европа и Северна Америка, където се очаква тежка рецесия, ще спънат азиатските икономики, коментира представителят на МВФ на пресконференция във Вашингтон.

Пандемията отне живота на 136 000 души по света, като накара правителствата да наложат ограничителни мерки, които пречат на търговията, предизвиквайки, по думите му, "невиждана досега криза" за Азия.

За разлика от кризата 2008-2009 година икономическият растеж на Китай, най-голямата азиатска икономика, откъдето тръгна пандемията в края на 2019 година, ще потъне от 6,1 на сто през 2019 до 1,2 на сто тази година.

Икономиките, които зависят от Китай, като Австралия и Малайзия, вероятно ще отчетат по-дълбока рецесия, със свиване съответно 6,7 на сто и 1,7 на сто, информира БТА.

На други места фактори като намаляване на туризма, нарушаване на търговията и производството ще се отразят сериозно, според МВФ.

Япония, втората по големина азиатска икономика, ще се свие с 5,2 на сто, а Тайланд, където туризмът е около 10 процента от брутния вътрешен продукт, се очаква да отчете спад с 6,7 на сто.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ