Индия отмени автономията на щат, станал причина за три регионални войни, пишат руски медии

Индия отмени автономията на щат, станал причина за три регионални войни, пишат руски медии

Индия отмени автономията на населения предимно с мюсюлмани щат Джаму и Кашмир, който стана причина за три регионални войни, пише руският всекидневник РБК, цитиран от БТА.

Досега особеният статут на щата му позволяваше да има собствена конституция и да взема самостоятелни решения по всички въпроси, освен отбраната, външните работи и телекомуникациите.

Пакистан вече осъди решението на Индия, подчертавайки, че според резолюция на Съвета за сигурност на ООН никакви решения не могат да променят статута на спорния регион.

Исламабад "като участник в международен спор ще използва всички варианти, за да противодейства на тези незаконни действия" на Делхи, цитира руският в. "Комсомолская правда" официалната пакистанска позиция.

"Кашмир вече не е специален случай", гласи заглавието по темата на в. "Комерсант". Според руското издание Индия, страна с хиндуистко мнозинство, е направила решаваща стъпка към пълната интеграция на населения предимно с мюсюлмани щат Джаму и Кашмир.

От гледна точка на Делхи особеният статут на щата не позволяваше ефективното му развитие и борба със сепаратистките групировки. Джаму и Кашмир ще остане "ябълка на раздора" между Пакистан и Индия, пише "Комерсант".

Индийският посланик в Москва Бала Венкатеш Варма обаче изразил пред руския вестник увереност, че световната общност ще подкрепи индийските власти в стремежа им "да премахнат препятствие на пътя към националната консолидация".

Формално, за влизането си в сила указът трябва да бъде одобрен от индийския парламент, но няма съмнения, че това ще се случи. На изборите тази година управляващата партия "Бхаратия джаната" получи мнозинство, гарантиращо подкрепа и на най-смелите инициативи на премиера Нарендра Моди.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ