Индия отменя специалния статут на щата Джаму и Кашмир

Индия отменя специалния статут на щата Джаму и Кашмир

Правителството на Индия обяви официално, че възнамерява да отмени конституционния статут на индийски Кашмир и да извърши структурни промени в територията, предадоха АП и ДПА.

Министърът на вътрешните работи на Индия Амит Шах представи пред горната камара на парламента - Съвета на щатите - съответните законопроекти и каза, че щатът Джаму и Кашмир ще бъде реорганизиран или структуриран. Това предизвика протестите на депутати.

Специалният статут на щата Джаму и Кашмир се определя от член 370 от конституцията на Индия. Според него щатът има право на своя конституция, флаг и автономия по всички въпроси освен външната политика, отбраната и комуникациите. Член 370 освен това забранява на индийци извън щата да се заселват за постоянно в него, да купуват земя, да заемат държавни постове и да получават стипендии за образование, инфомира БТА.

Този конституционен текст е базата, на която Кашмир, бивше британско владение, се присъединява към Индия, припомнят агенциите. Пред Съвета на щатите вътрешният министър Амит Шах каза, че този специален статут ще бъде отменен, а освен това щатът ще бъде разделен на две - Джаму и Кашмир, който ще има право на свое законодателно събрание, и Ладах, който ще бъде на пряко управление от Делхи.

След оттеглянето на британските колонизатори от азиатския субконтинент областта Кашмир е разделена между Индия и Пакистан. Двата държави претендират за суверенитета на територията и са водили няколко войни за нея.

Управляващата сега в Индия хиндуистка националистическа партия "Бхаратия джаната" (Индийска народна партия) от десетилетия се обявява против специалния статут на Джаму и Кашмир в включва в предизборните си манифести обещания да го отмени.

В последно време в щата нараства напрежението и федералното правителство разполага там нови войници, чийто брой е вече най-малко 10 хиляди. Индия е разпоредила на туристите и хиндуистките поклонници да напуснат Джаму и Кашмир от съображения за сигурност

По-късно Пакистан определи като незаконна маневра решението на Индия да отмени конституционната автономия на индийски Кашмир, предадоха световните агенции.

"Пакистан осъжда категорично и отхвърля съобщението, направено по-рано днес от Делхи", се посочва в изявление на пакистанското министерство на външните работи.

"Нито една едностранна мярка на индийското правителство не може да промени този оспорван статут. В качеството си на страна по този международен спор, Пакистан ще направи всичко, което е в неговите възможности, за да оспори тези незаконни мерки", се подчертава в комюникето.

"Окупираният от Индия Джаму и Кашмир е международно признат за спорна територия", отбелязва пакистанското външно министерство, цитирано от ДПА.

"Пакистан потвърждава ангажираността си с каузата на Кашмир и политическата, дипломатическата и моралната си подкрепа за народа на "окупирания Джаму и Кашмир" за реализиране на неговото неотменимо право на самоопределение", се подчертава в комюникето.

Индийски Кашмир е единственият район в Индия с преобладаващо мюсюлманско население, припомня Ройтерс. Обявената от Индия мярка е опит за по-пълно интегриране на региона с останалата част от страната.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ