Испания ще гарантира шестгодишни кредити за изпаднали в неплатежоспособност наематели

Испания ще гарантира шестгодишни кредити за изпаднали в неплатежоспособност наематели

Испания ще гарантира шестгодишни кредити за изпаднали в неплатежоспособност наематели

Испанското министерство на транспорта ще внесе в Министерския съвет във вторник предложение държавата да гарантира микрокредити без лихва, които да бъдат изплатени в период между три и шест години за наематели, засегнати от коронавирусната криза, информира abc.es.

Мярката е насочена към хората, които живеят под наем в апартаменти на "малки собственици". Това са тези, които имат под осем къщи под наем, според класификацията му, докато за наемите, управлявани от "големи притежатели" (инвестиционни фондове, финансови предприятия, управление на недвижими имоти и активи), има мораториуми върху плащането на наем, обясняват пред Efe източници от Министерството на транспорта, мобилността и градоустройствения дневен ред (Mitma). 

Въпреки че няма официални данни, Mitma изчислява, че между 85% и 90% от пазара на наеми са в ръцете на малки собственици на земи, предимно семейства, които се нуждаят от този доход, за да задоволят нуждите си. Консултантите за недвижими имоти повишават тази цифра до 95% или 96%, докато синдикатите на наематели я поставят под въпрос и използват проучвания, които показват, че само 16% от тези, които са пуснали къщата си под наем, правят това от „спешна финансова нужда“.

Проектът на указ, който ще бъде обсъден във вторник от Министерския съвет, включва мерки за изселване и мораториуми върху плащането на наем за домове, управлявани от публичните администрации.

Предложението на министерството, водено от социалиста Хосе Луис Абалос, беше отхвърлено от социалното вицепрезидентство, ръководено от лидера на Унидас Подемос Пабло Иглесиас, който се застъпи за спиране на плащането на наем на всички засегнати от коронавируса за следващите два месеца, в съответствие с това, което призовават профсъюзите на наемателите, които вече призоваха за стачка заради наемите на засегнатите семейства, заетите на свободна практика и на малкия бизнес.

Според техните данни повече от 8000 души са предупредили от 19 март, че няма да могат да плащат наема през април, защото доходите им са намалени или са загубили работата си.

Междувременно, испанските финансови институции, които са част от испанската система за картови разплащания, са се съгласили временно да разширят „лимита за безконтактно плащане“ от 20 на 50 евро, като по този начин се намалява контакта, като не се налага да въвеждаме своя ПИН номер, пише abc.es. В този смисъл на обществеността също се препоръчва да „приоритизира плащане с карта или мобилно“, за да намали физическия контакт. Всичко това, в съответствие с препоръчаното от Европейския банков орган (ЕБА).

Мярката ще се прилага постепенно от 30 март, както във финансовите институции, така и в малкия бизнес, като се очаква броят на безконтактните операции да се увеличи.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ