Избраха финалист в конкурса за български готвач на Антарктида

Избраха финалист в конкурса за български готвач на Антарктида

Уляна Яркова спечели конкурса за щатен готвач на българската база на Антарктида, предаде Дарик.

Тя бе избрана сред 37 кандидати.

Трима - Уляна и още двама мъже, са се явили на практически конкурс, на който е трябвало да месят хляб и да сготвят пиле с ориз.

Уляна е работила на кораби и яхти на Британските Вирджински острови и в Егейско море, разказа пред Дарик проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически съюз. Той призна, че бил изненадан, че имало 37 кандидати, между които хора, работили в чужбина - в ресторанти и на кораби, включително и такива плавали в Северно море.

"Но да бъдеш готвач в Антарктида е доста по-особено, това е чест, ти си част от една национална експедиция, а освен това е много екзотично и човек, който има приключенски дух, винаги би се съгласил. Заплащането е символично. Знаем, че готвачите са търсени и добре платени, така че да дойде в Антарктида, го води приключенският дух", каза той.

Професорът обясни и как е преминал конкурсът. 37-те кандидати трябвало да изпратят мотивационно писмо и автобиография. До финала били селектирани трима - двама мъже и една жена, които трябвало до минат практически изпит. Всеки от достигналите финала трябвало да направи хляб, а после състезателите били изненадани - трябвало да направят пиле с ориз. Въпреки че задачата била неочаквана, финалистите се справили доста добре, което направило избора труден, каза проф. Пимпирев.

"Накрая избрахме Уляна Яркова, тя скочи от радост, наистина много е искала да заеме тази длъжност. Избрахме я, защото тя е работила дълги години по малки кораби и яхти, където условията на готвене се доближават много до условията на българската полярна база. Живяла е дълги години извън цивилизацията, така да се каже, и това наклони везните, че тя като психологически тип ще се впише повече в нашето малко, затворено общество", каза още проф. Пимпирев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ