Израел ще изпрати 16 000 африкански мигранти в западни страни

Израел ще изпрати 16 000 африкански мигранти в западни страни

Израел ще изпрати 16 000 африкански мигранти в западни страни

Израелските власти обявиха, че са отменили плана си за депортиране на африкански мигранти от Африка, след като са постигнали споразумения с агенцията за бежанците на ООН да изпратят повече от 16 000 от тях в западни държави, предаде „Ройтерс“.

„Израел и върховният комисар на ООН за бежанците се договориха за изпращането на 16 250 мигранти в западни страни“,  гласи израелското съобщение, без да уточнява кои страни ще приемат африканците.

Останалите мигранти, много от които са кандидати за бежански статус, ще могат да останат в Израел поне още 5 години, съобщиха от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.

Съдбата на около 37 000 африканци в Израел се превърна в тема на остри дебати в страната, която бе основана като убежище за преследваните евреи от цял свят и техен национален дом.

Дясното правителство на Нетаняху е подложено на огромен натиск да изгони африканските мигранти от своите националистически избиратели, докато други призоваха те да бъдат оставени в страната.

През февруари Израел започна да изпраща предупреждения до африканските мигранти, че ако не напуснат страната до два месеца рискуват да бъдат задържани в затвора.

Израелското правителство предложи на мигрантите по 3500 долара и самолетен билет към дестинация в Субсахарска Африка. Правозащитните организации обаче заявиха, че депортирането на мигрантите ще изложи животът им на риск, защото много от тях са бягали от военни конфликти и преследване в своите страни.

През последните две години Израел построи ограда по границата си с Египет, която спря почти напълно потока от мигранти от Африка, влизащи незаконно в страната. Преди това в Израел са влезли общо 64 000 африканци, голяма част от които са напуснали страната впоследствие.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ