Израел заплаши африканските мигранти със затвор, ако откажат да напуснат страната

Израел заплаши африканските мигранти със затвор, ако откажат да напуснат страната

Израел заплаши африканските мигранти със затвор, ако откажат да напуснат страната

Правителството на Израел заяви, че е готово да плати на хиляди нелегални африкански мигранти, за да напуснат страната, заплашвайки с арест тези, които бъдат заловени след края на месец март, съобщава агенция Ройтерс.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви по време на правителствено заседание, че граничната ограда с Египет, която Израел завърши през 2013 години, е спряла изцяло потока от хора, след като пред това повече от 60 000 души са влезли в страната незаконно през пустинната граница.  

Преобладаващото мнозинство от мигранти идва от Еритрея и Судан, повечето от които твърдят, че са избягали от война и преследване, но Израел ги третира като икономически имигранти.

Според планът на израелското правителство, всеки африкански имигрант ще получи по 3500 долара и безплатен самолетен билет, за да се върне вкъщи или да отиде в „трети страни“, като Руанда и Уганда, които са подписали споразумение за прием на мигранти от Израел.

„Депортирали сме около 20 000 души, а сега мисията ни е да отпратим и останалите“, заявил Нетаняху.

Според анонимен служител на израелската имиграционна служба, в страната живеят незаконно около 38 000 мигранти, като 1420 от тях се намират в центрвоете за задържане на чужденци.

„След края на март, онези, които напуснат доброволно, ще получат значително по-малка сума пари, която ще продължава да намалява с течение на времето, а оповестените мерки ще започнат да се прилагат“, добавя служителят.  

Някои от мигрантите живеят в Израел от години, заемайки нископлатени работни места, които много израелци избягват. Израел е предоставил убежище на по-малко от един процент от хората, които са поискали такова.

Правозащитните организации обвиняват Израел в умишлено забавяне на молбите за убежище на африканците и отхвърляне на легитимни кандидатури за бежански статус.  

Натаняху нарече имигрантите заплаха за социалната тъкан на Израел, докато един от министрите ги оприличи на „раково заболяване“

В изказването си пред правителството Нетаняху посочи, че голямото присъствие на африкански мигранти в по-бедните квартали на Тел Авив кара израелците да не се чувстват сигурни.  

„По тази причина днес ние спазваме обещанието си да възстановим спокойствието, чувството за лична сигурност, законност и ред за жителите на южен Тел Авив и на тези в много други квартали“, добави той. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ