Изригна вулканът Попокатепетъл, няма опасност за населението

Изригна вулканът Попокатепетъл, няма опасност за населението

Изригна вулканът Попокатепетъл, няма опасност за населението

Активният стратовулкан Попокатепетъл, намиращ се в южната част на Мексико, изригна в събота и изпрати дим и пепел на над 3 км в небето, съобщават световните агенции. Няма опасност за населението, съобщи ръководителят на агенцията за гражданска защита на столицата Мексико Фаусто Луго.Мексиканските власти предупреждават хората да покриват носа и устата си, когато излизат навън, да държат домашните си любимци вкъщи и да ограничат физическите дейности.


Попокатепетъл е част от 900-километровия Трансмексикански вулканичен пояс и е втората най-висока точка (5426 м) в Мексико след Пико де Орисаба – 5636 м.

През 1947 г. голямо изригване поставя началото на характерната до наши дни непрекъсната активност. На 21 декември 1994 г. вулканът изхвърля газ и пушек, който се разнася в радиус от 25 километра. Активността принуждава околните градове да се евакуират, а учените да следят отблизо за възможни изригвания. 


През декември 2000 г. се евакуират десетки хиляди души. Малко по-късно се регистрира едно от най-мощните изригвания на вулкана за последните няколко хиляди години.Попокатепетъл се намира на 70 километра югоизточно от столицата Мексико, откъдето може да бъде видян при добри атмосферни условия. Жителите на Пуебла, на 40 километра източно, се наслаждават на гледката през цялата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ