Извънредното положение в Испания остава до 7 юни. Маските - задължителни за всички

Извънредното положение в Испания остава до 7 юни. Маските - задължителни за всички

Извънредното положение в Испания остава до 7 юни. Маските - задължителни за всички

Долната Камара на испанския парламент одобри предложението на правителството за удължаване до 7 юни на режима на извънредното положение заради разпространението на коронавируса. Режимът бе въведен в средата на март и срокът му бе удължаван от парламента четири пъти.

Социалистическият кабинет поиска сегашното, пето по ред удължаване да е за повече от месец. Но след преговори с центристката партия "Суидаданос" (Гражданите) бе постигнат компромис за 15-дневно удължаване. Депутатите от главната опозиционна сили "Народната партия" гласуваха "против".

Испания е сред най-пострадалите от пандемията страни в света. В нея бяха регистрирани над 232 500 случая с коронавирус, от които 27 888 смъртни. през последните дни нивото на разпространение на вируса из Испания се забавя и властите постепенно снемат ограниченията. От 18 май са разрешени срещи с близки и познати, работят барове и ресторанти на открито при известни условия, отварят се хотелите и музеите. 

От днес всички испанци задължително трябва да носят маска, с изключение децата под 6 години, гласи заповедта на Министерството на здравеопазването, публикувана в Държавен вестник, която включва някои изключения, особено по здравословни причини като хората, които страдат от дихателна недостатъчност и увреждане. Правителството препоръчва използването на маски, адаптирани за деца, предлагани в различни размери в зависимост от възрастта, освен ако детето не е заразено, със симптоми или безсимптомно, като в този случай препоръчва използването на хирургически маски, адаптирани за възрастни, ако няма такива детски. 

Задължително е използването на маски в градския транспорт, както и при всяка ситуация на обществени места на закрито или на открито, ако не може да се поддържа два метра междуличностно разстояние, в това число на работа и при спортуване. Изключения се допускат само за клиентите на терасите на баровете, тъй като там се консумират храна и напитки. Нарушителите на заповедта ще бъдат санкционирани с глоби, вариращи от 601 до 30 000 евро.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ