Какво искат съседите на Северна Корея от срещата на върха между Тръмп и Ким?

Какво искат съседите на Северна Корея от срещата на върха между Тръмп и Ким?

Какво искат съседите на Северна Корея от срещата на върха между Тръмп и Ким?

Когато американският президент Доналд Тръмп обяви през март, че ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, новината предизвика трескава дипломация - не само между Вашингтон и Пхенян, а и в цяла Азия.

Китай, Южна Корея, Япония и Русия - съседи, които са заинтересовани от изхода на преговорите между Тръмп и Ким, се борят за влияние, като се срещат с висши севернокорейски ръководители и помежду си, за да насърчат собствените си надежди за това, което може да се случи в Сингапур.

ЮЖНА КОРЕЯ

Южнокорейският президент Мун Дже-ин се срещна с Ким на историческа среща на върха през април в Панминчжон, в демилитаризираната зона, която разделя Северна и Южна Корея, откакто Корейската война завърши през 1953 г. със споразумение за прекратяване на огъня.

Мун отдавна се застъпва за диалог, смятайки го за най-добрата възможност за уреждане на напрегнатата конфронтация заради програмата на Пхенян за ядрени оръжия. На своята среща на върха Сеул и Пхенян обявиха, че се ангажират с "нова ера на национално помирение, мир и благоденствие" и с "общата цел за постигане на свободен от ядрени оръжия Корейски полуостров чрез пълна денуклеаризация".

Срещата между Тръмп и Ким може да придвижи постигането на тези цели с една стъпка напред, като се има предвид, че САЩ са гаранти за сигурността на Южна Корея и главният двигател за санкциите срещу Северна Корея.

КИТАЙ

Китай, който е може би най-близкият съюзник на Пхенян и главният му търговски партньор, отдавна настоява за преговори между САЩ и Северна Корея.

В събота Пекин похвали подновяването на подготовката за срещата на върха между Ким и Тръмп. Китай е "доволен", че срещата на върха може да се състои, и я разглежда като "решаваща за денуклеаризацията и трайния мир на полуострова", каза външното министерство.

Сигурността на Китай е пряко свързана с тази на Северна Корея, тъй като двете страни имат обща граница. Пекин иска да избегне рухването на режима на Ким, което може да доведе до появата на американски съюзник до границите му и да тласне хиляди севернокорейски бежанци към Китай.

Китайското правителство се опита да играе значима роля в мирните преговори, като прие Ким два пъти през последните три месеца. Ким най-напред посети Пекин през март - първото му известно пътуване в чужбина през седемте му години на власт, а после отново се срещна с китайския президент Си Цзинпин през май в североизточния град Далян.

Тогава Си похвали Ким, че дава тласък за регионални мирни преговори. Си каза, че Китай подкрепя севернокорейския "стратегически фокус върху икономическото развитие".

Наблюдатели смятат, че ако международните санкции срещу Северна Корея бъдат отменени, Китай ще бъде един от главните играчи, които ще помогнат за възстановяването на икономиката на Севера.

ЯПОНИЯ

Японският министър-председател Шиндзо Абе, който е подложен на силни критики от опозиционните партии заради скандали за връзкарство, отчаяно се стреми да уреди въпроса за японските граждани, отвлечени от Северна Корея преди десетилетия.

Токио казва, че Пхенян е отвлякъл най-малко 17 японци през 70-те и 80-те години на 20 век, за да обучават севернокорейски агенти на японски език и култура. Петима от 17-те бяха върнати живи в Япония през 2002 година. Северна Корея каза, че други осем са умрели, и отрече останалите четирима някога да са влизали в страната.

Пхенян казва, че въпросът е уреден, и обвинява "реакционерите" в Япония, че "раздухват" въпроса. Не е ясно дали отвличанията ще бъдат в дневния ред на Тръмп и Ким.

Абе, който доби популярност, атакувайки Пхенян по въпроса с отвличанията, каза в реч в събота: "Япония е решена да положи максимални усилия, така че това да бъде историческа среща на върха, която да доведе до напредък по ядрения, ракетния въпрос и отвличанията."

Постигането на мир на един свободен от ядрени оръжия Корейски полуостров ще успокои Япония: Северна Корея извърши ядрен опит през септември и осъществи пробно изстрелване на почти 24 ракети миналата година, някои от които прелетяха над главния японски остров.

РУСИЯ

Русия се стреми към засилено икономическо сътрудничество със Северна Корея и й предлага непосредствена подкрепа в усилията за денуклеаризация на Корейския полуостров, за да могат санкциите срещу Севера да бъдат премахнати.

Русия има обща граница със Северна Корея и поддържа сравнително близки дипломатически отношения с изолираната комунистическа държава. Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с Ким миналата седмица, а сега е възможно да се състои среща между Ким и президента Владимир Путин.

Лавров заяви пред репортери в Северна Корея, че Русия потвърждава своя "ангажимент за тясно сътрудничество със Северна Корея за уреждане на всички двустранни и международни задачи".

В подкрепа на Северна Корея Лавров каза след среща с колегата си И Йон-хо, че Русия приема, че Северна Корея няма да спре ядрената си програма, без да бъдат напълно премахнати санкциите.

Лавров каза, че засилването на контактите между Северна Корея и Русия отразява желанието на техните лидери да разширят сътрудничеството в много области.

Русия и Северна Корея обмислят да увеличат търговията и да засилят сътрудничеството в хуманитарната, културната и образователната сфера, каза Лавров на И според запис на встъпителното му изказване на срещата на министерско ниво.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ