Карантината в Ухан приключи днес

Карантината в Ухан приключи днес

Карантината в Ухан приключи днес

Двумесечната карантина в китайския град Ухан, където започна пандемията от коронавируса, приключи днес, предаде Ройтерс.

Китайските власти наложиха карантина на 11-милионния Ухан в края на януари, за да спрат разпространението на вируса. Над 50 000 души в Ухан се заразиха с вируса, а смъртните случаи в града са 2500 - близо 80 процента от всички починали в Китай, става ясно от официални данни.

Вирусът се превърна в глобална пандемия, като случаите на заразяване по света са общо над 1,4 милиона, а смъртните случаи - над 82 000. Пандемията причини хаос в световната икономика, след като правителствата на държавите по света бяха принудени да въведат карантинни мерки за овладяването й.

Властите започнаха да смекчават ограниченията в Ухан, след като през последните 21 дни в града бяха регистрирани само три нови случая на заразяване с коронавирус, предаде БТА.

В провинция Хейлунцзян, Северен Китай, обаче се наблюдава увеличение на внесените от чужбина случаи. Става дума за заразени пътници, пристигащи от Русия, с която Хейлунцзян граничи. По тази причина властите на намиращия се в провинцията град Суйфънхъ въведоха ограничения за движението на жителите си, подобно на тези, които действаха в Ухан. Жителите на града трябва да си стоят у дома, като само един от членовете на семейството може да излиза навън веднъж на три дни, за да напазарува продукти от първа необходимост, като трябва да се върне същия ден, предаде китайската държавна телевизия.

Около 55 000 души се очаква да напуснат днес Ухан с влак. Над 10 000 пътници вече са напуснали града със самолет, след като отново има полети на летището Ухан Тянхъ. Все още обаче не са възобновени полетите до Пекин и международните полети.

Хората, пристигащи от Ухан в Пекин, ще преминават през два етапа на тестове за коронавирус.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ