Карл Нехамер ще бъде новият канцлер на Австрия

Карл Нехамер ще бъде новият канцлер на Австрия

Настоящият министър на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер ще оглави Австрийската народна партия (АНП) след окончателното оттегляне на Себастиан Курц от политиката и ще стане следващият канцлер на републиката. Това решение е било взето на заседание на борда на АНП, съобщава австрийската телевизия ORF, цитирана от Агенция "Фокус".

В четвъртък дългогодишният председател на Австрийската народна партия Себастиан Курц заяви, че подава оставка. Това стана, след като той подаде оставка като канцлер през октомври на фона на антикорупционно разследване. Курц отбеляза, че в петък ще прехвърли и правомощията си на новия лидер на АНП.  

Нехамер, който е и бъдещият федерален канцлер, ще обсъди в началото на идната седмица с президента Александер Ван дер Белен състава на кабинета си, предава БТА. 

Споменаваните нови лица показват по-активно участие на влиятелните провинциални организации на АНП при определяне на управленския екип, коментират политолози. 

Очаква се, че новият министър на вътрешните работи ще е Герхард Карнер, втори председател на провинциалния парламент на Долна Австрия. За министър на финансите е определен Магнус Брунер от Форарлберг, който в момента е държавен секретар в Министерството за опазване на климата. Нов ще е и министърът на образованието - постът ще поеме ректорът на университета в Грац Мартин Полашек, представляващ организацията на АНП в провинция Щирия. Полашек поема поста от Хайнц Фасман, който подаде оставка тази сутрин. Депутатката от АНП Клаудия Плаколм е предвидена за поста държавен секретар във Федералното канцлерство. Предлага се Александър Шаленберг отново да стане министър на външните работи.

Постовете си се предвижда да запазят министърката по конституционните въпроси Каролине Едщадлер от Залцбург, Сузане Рааб от Горна Австрия, министърката по въпросите на жените, семейството и интеграцията, а също така министърката на отбраната Клаудия Танер от Долна Австрия и министърката на селското стопанство и туризма Елизабет Кьостингер. За последните два министерски поста не се потвърдиха широкоразпространените спекулации, че ще бъдат заети от нови лица. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ