Кеймбридж Аналитика обяви фалит в Ню Йорк

Кеймбридж Аналитика обяви фалит в Ню Йорк

Кеймбридж Аналитика обяви фалит в Ню Йорк

Британската фирма за маркетингов анализ Кеймбридж Аналитика, която работи по президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г., обяви, че закрива филиала си в Ню Йорк, след скандалните разкрития, че е използвала неправомерно лични данни на потребителите на Facebook, съобщи CNN.

"Компанията незабавно прекратява всички операции", се казва в официалното изявление, с което се обявява, че скоро ще започне и производството по несъстоятелност. Кеймбридж Аналитика заяви, че ще изпълни задълженията си към своите служители, спазвайки сроковете за предизвестие и условията за прекратяване на трудовото правоотношение и гарантира, че те ще получат необходимите компенсации при тези съкращения.

Компанията бе въвлечена в скандал след разкритията, че е събирала данни от милиони поребители на социалната мрежа Facebook, разработвайки алгоритъм за анализ на политическите им предпочитанията като потенциални избиратели.

Историята нанесе щети по репутацията на засегнатата социална мрежа и принуди основателя й Марк Зукъбърг да отговаря пред американските сенатори на въпроси, свързани със сигурността на личните данни. 

Кеймбридж Аналитика е основана през 2013 г. като техническо дъщерно дружество на консултантската фирма SCL Group, работеща по политически кампании из целия свят. След победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, Кеймбридж Аналитика обяви своите заслуги за успеха на предизборната му кампания. В резултат на разразилия се скандал дружеството-майка, създадено през 1990 г., също обяви, че закрива своята дейност.

Остава обаче въпросът какво ще се случи с интелектуалната собственост на компанията и дали някой не би предявил интерес да изкупи остатъците от бизнеса.

Междувременно няколко бивши служители от екипа на Кеймбридж Аналитика, сред които Александър Никс, са регистрирали нова компания на име Emerdata. Засега не ясно, какви са бизнес плановете на новата фирма.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ