Китай може да претърпи исторически икономически упадък

Китай може да претърпи исторически икономически упадък

Китай може да претърпи исторически икономически упадък

Последствията от епидемията с COVID-19 могат да потопят икономиката на Китай за първи път от 70-те години на XX век, съобщи CNN.

Икономическата активност рязко намаля през целия февруари, докато множество компании се опитваха всячески да възстановят дейността си и се опитваха да наемат работници докато дейността им е прекратена.

"Китайската икономика наистина е в лош момент", заяви Кит Джукс, стратег в Societe Generale.

Фабриките в страната също записаха най-лошия си месец през февруари, според данни на правителството и Caixin, след като компаниите бяха изправени пред продължителни периоди с прекратена дейност, за да избегнат разрастване на епидемията от вируса.

"Избухването на вируса постави правителството в трудна ситуация", казва Реймънд Йюнг, главен икономист за Greater China в ANZ. "От една страна, политиката за блокиране е най-ефективният начин за ограничаване на разпространението на вируса. От друга страна, здравните мерки затрудняват икономическата активност."

Мрачната картина, очертана от данните, е подсилена от доказателства, идващи от големи компании. Най-голямата световна пивоварна ABInBev (BUD) заяви, че е загубила 285 милиона долара приходи през януари и февруари в Китай, докато производителят на iPhone Foxconn заяви във вторник, че не очаква производството да се върне към нормалното си ниво до края на март.

Въздействието може да бъде силно травмиращо за икономическия растеж на Китай през това тримесечие. Китайският икономист на Macquarie Group Лари Ху предположи, че страната може да бъде в състояние на исторически икономически упадък.

Според него растежът за първото тримесечие може да се свие далеч под прогнозите и да спадне с 6% спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. "Възможно е дори правителството да отчете отрицателен растеж за [първото тримесечие], за първи път от края на културната революция", добави той.

Китайската икономика се сви с 1,6% през 1976 г., когато смъртта на лидера на Комунистическата партия Мао Цзедун приключи десетилетия на дълъг период на социално и политическо сътресение в страната. Оттогава Китай процъфтява, нараствайки със среден годишен темп от 9,4% между 1978 и 2018 г., тъй като предприе серия от икономически реформи.

Ху написа, че Китай вероятно ще предприеме повече политически мерки за подпомагане на икономиката, но добави, че е рано да очакваме голям стимул от Пекин.

Икономистите на UBS също подозират, че китайската икономика се е свила чувствително през януари и февруари.

Последните данни сочат, че усилията на Пекин за увеличаване на заетостта тази година са в опасност. Секторът на услугите в Китай представлява около 360 милиона работни места и представлява 46% от пазара на труда, което го прави най-големият източник на заетост в страната. Китайският премиер Ли Къцян заяви миналия месец, че служителите "внимателно наблюдават проблема със заетостта и ще се опитат да предотвратят масовите съкращения".

Той отбеляза също, че стабилизирането на заетостта е основната задача на правителството и постави специален акцент върху новите завършили образование и работници мигранти. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ