Китайската армия демонстрира мускули в Хонконг

Китайската армия демонстрира мускули в Хонконг

Китайската армия демонстрира мускули в Хонконг

Китайската армия разпространи видео с бронирани машини, палки, водни оръдия и демонстранти с белезници, възприето като заплаха срещу протестиращите, които от два месеца оспорват пропекинската власт в бившата британска колония, предаде Франс прес.

Триминутният видеоматериал, публикуван вчера онлайн от гарнизона на китайската народна армия в Хонконг, е придружен от текст, в който военните изразяват увереността и способността си да поддържат сигурността в полуавтономната територия.

На кадрите се виждат танкове, хеликоптери и ракетни установки в действие в селище в Южен Китай и околните хълмове, както и специални сили, които извършват антитерористично учение. То включва също учения за борба с безредици, в което войници с тежко снаряжение разпръскват множество протестиращи с помощта на бронирани транспортни средства и водни оръдия, инфомира БТА.

"Носите отговорност за всички последици", предупреждава войник по високоговорител.

Войниците са екипирани с каски, щитове и палки. Те разгръщат барикади от бодлива тел и изстрелват нещо, което прилича на гранати със сълзотворен газ към демонстрантите.

Видеото беше разпространено същия ден, когато десетки хора бяха изправени пред съд в Хонконг по обвинение в участие в безредици при демонстрациите през последните почивни дни.

Китайското правителство припомни на 24 юли, че неговата армия може да бъде разположена по улиците на Хонконг в случай, че това бъде поискано от местните власти, за да се опази общественият ред. Пекин, който досега оставяше местната изпълнителна власт да се справи с протеста, предупреди в понеделник, че няма да търпи пълзящо насилие.

Гарнизонът на китайската армия в Хонконг е от няколко хиляди войници.

Бившата колония, върната на Китай през 1997 г., е под напрежение от началото на юни, след огромни демонстрации срещу проектозакон, който би позволил екстрадиция в континентален Китай. Законопроектът беше оттеглен, но протестът прерасна в движение, понякога съпроводено с насилие, за отхвърляне на влиянието на Пекин, за което се смята, че задушава свободите в територията.

 

 

 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ