Китайският президент подари две панди на Московския зоопарк

Китайският президент подари две панди на Московския зоопарк

Президентите на Русия Владимир Путин и на Китай Си Цзинпин посетиха Московския зоопарк, за да присъстват на церемонията по предаване на две панди - женската Диндин, която на 30 юли навършва две години, и тригодишният мъжкар Жуи, предаде ТАСС.

Първите посетители, които видяха пандите, бяха деца - лауреати на олимпиади по китайски език, стипендианти на кмета на Москва и деца на работещи в Русия китайски дипломати. Те приветстваха двамата президенти на руски и китайски.

"Искам да благодаря на г-н Си Цзинпин и на всички китайски колеги за предаването на двете панди на Московския зоопарк. Знаем, че в Китай почти няма такава практика и че това е знак на особено уважение и доверие към Русия и нашите специалисти", заяви Путин.

Ръководството на Московския зоопарк през 2016 г. се е обърнало към китайското посолство с молба да се разгледа възможността за предаване на панди за временен престой в рамките на международна програма за съхранение, опазване и изследване на пандите, които са включени в категория "уязвими" в Международната Червена книга на застрашените животински видове.

Подготовката за изпращането на пандите в Москва е протекла рекордно бързо, само за три години, докато например във Финландия процедурата е отнела 10 години, а в Холандия - 16, отбелязва ТАСС.

В рамките на програмата двете панди ще прекарат 15 години в Московския зоопарк. Юридически те са собственост на Китай, а в Русия са на временен престой. Потомството им също ще е собственост на китайската държава, предаде БТА.

Русия е 18-ата страна в света с панди в свой зоопарк. Сред другите са САЩ, Япония, Холандия, Финландия, Германия, Австралия и Индонезия.

За пръв път панда е подарена на Московския зоопарк през 1957 г., а през последните 50 години в столичния зоопарк е имало пет панди, за последен път през 2001 г.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ