Не проблясва надежда за подобряване на отношенията между Запада и Русия

Не проблясва надежда за подобряване на отношенията между Запада и Русия

Не проблясва надежда за подобряване на отношенията между Запада и Русия

Не проблясва надежда за подобряване на отношенията между Запада и Русия, констатира "Комерсант", цитиран от БТА.

Под заглавие "Контурите на едно тъмно бъдеще" вестникът коментира резултатите от тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността, показала според него как Западът смята да гради занапред отношенията си с Москва. Русия често бе споменавана на форума, но главно като заплаха за единството и демокрацията в ЕС, отбелязва той.

"Форумът в Мюнхен изглеждаше като равносметка на най-тревожното може би петилетие в най-новата история на отношенията между Москва и колективния Запад - пише "Комерсант". - В баварската столица всяка от страните говореше за противопоставянето посвоему и от своя гледна точка."

Думите на делегатите от ЕС, САЩ и НАТО очертаваха триптих, на който Русия бе изобразена в три лица - смутител на спокойствието, нарушител на международното право, заплаха за европейското единство и демокрацията, пише изданието. Обобщавайки изявления на оратори от западни страни и алианси, всекидневникът обяснява стратегията им спрямо Русия: готовност за отпор на заплахата от Изток и същевременно - натиск върху източника й, Москва.

Германската канцлерка Ангела Меркел например спомена за сътрудничество с Москва само в контекста на "Северен поток-2", посочва "Комерсант", но веднага добавя, че тя обещала на присъствалия в залата украински президент Петро Порошенко тръбопроводът да не застраши енергийната сигурност на Украйна.

Вестникът определя като доста миролюбиво словото, произнесено в Мюнхен от руския външен министър Сергей Лавров. След като нарече ситуацията в Европа и "като цяло в Евроатлантика" крайно напрегната, Лавров отбеляза, че при това положение е съвсем навременно "да разгледаме идеята за изграждане на общоевропейски дом, колкото и странно да звучи това в сегашната ситуация", заяви той.

Според Лавров всички негови разговори в Мюнхен са били конструктивни, "дори от страна на политически дейци, които в други моменти, говорейки в Европарламента или другаде, доста твърдо се изказват за Русия". И всички негови събеседници са уверявали, че искат нормализиране на отношенията. Думите на Лавров впрочем изобщо не се връзваха с това, което западните политици говорят за Русия след двустранните си срещи с руски колеги при закрити врати, когато се озоват на публично място и пред камери, допълва "Комерсант".

Вестник "Известия" обръща внимание на коментара за мюнхенския форум на германското сп. "Шпигел". Независимо че първите лица на САЩ говорят за "американско лидерство", Съединените щати всъщност отстъпват позициите си на Русия и на Китай, пише "Шпигел". Списанието критикува словото, произнесено в Мюнхен от американския вицепрезидент Майк Пенс, който заяви, че през управлението на президента Доналд Тръмп САЩ са станали "по-силни отвсякога", превръщайки се отново в "лидер на свободния свят". Според "Шпигел" обаче Пенс е описал един "необикновен успореден свят", който се разминава с реалността. "Америка не е лидер, тя предава позициите си", пише списанието и констатира, че "преднина печелят" Русия, Китай и дори Иран. Германските журналисти отбелязват, че трансатлантическото сътрудничество преживява криза - най-дълбоката досега. Според тях представителите на европейските страни са слушали речта на Пенс "с каменни лица", с нежелание "да изпълняват заповедите" на Вашингтон, добавя "Известия".

Мюнхенската конференция за сигурност до голяма степен изясни положението около Сирия. От изявленията на Лавров следва, че Москва и нейните партньори в Астанинския процес - Иран и Турция, подготвят военна операция в Идлиб. Възможно е САЩ и техните коалиционни съюзници сами да създадат буферна зона в Сирия, за да контролират и занапред териториите на изток от Ефрат, пише "Независимая газета".

Това естествено е незаконно и не отговаря на интересите на Дамаск и партньорите му. Но американски политици - вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс и сенаторът републиканец Линдзи Греъм, не изключиха подобно развитие, пише вестникът.

"Независимая газета" отбелязва, че в кулоарите на Мюнхенската конференция Сергей Лавров изрази съмнение, че плановете на САЩ за създаване на буферна зона в Северна Сирия ще помогнат за уреждане на ситуацията и потвърди намерението на Москва и партньорите й да довършат разгрома на терористите в Идлиб. По този повод вестникът припомня и изявлението на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за възможни руско-турско-ирански операции срещу джихадистите в зоната за деескалация в Северна Сирия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ