„Коммерсант“: Газпром разглежда варианти за спиране на доставките за „неприятелски“ държави

„Коммерсант“: Газпром разглежда варианти за спиране на доставките за „неприятелски“ държави

Руският енергиен гигант Газпром разглежда различни опции за спиране на доставките на газ за „неприятелски“ държави и оценява възможните последици, съобщава руският ежедневник „Коммерсант“ по информация от свои източници.

Владимир Путин обяви, че Русия скоро ще изиска „неприятелските“ държави да плащат за гориво в рубли, което повдига тревога за възможна криза в доставките на газ в Европа. Руският президент нареди на руската централна банка и на Газпром да подготвят схема за плащане до 31 март на фона на западните санкции заради „специалната военна операция“ в Украйна, пише „Ройтерс“.

Държавите от Европейския съюз, където 40% от доставките на газ идват от Газпром, вече отказаха да плащат за руски газ в рубли. Същото направиха и страните от Г-7.

„Газпром наистина работи върху вариант за пълно спиране на доставките на газ за „неприятелски страни“ и оценява последствията от подобни мерки“, пише „Коммерсант“.

Според някои анализатори подобна мярка би се отразила и на България, тъй като е считана от Русия за „неприятелска“. Миналата седмица обаче министърът на енергетиката Александър Николов увери, че доставките на природен газ за България не са застрашени, тъй като "има финансов контрагент в България, който може да изпълни транзакцията и в рубли, очакваме всяккави действия, граничещи със странното. Не подлежат на риск плащанията по съществуващия договор".

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ