Консумацията на храна генерира 2,5 млн. тона CO2 годишно в Барселона

Консумацията на храна генерира 2,5 млн. тона CO2 годишно в Барселона

Консумацията на храни и напитки в Барселона, която включва производството и преработката на храни, производството на опаковки и разпространението на продукти, генерира въглероден отпечатък от 2,5 млн. тона CO2 годишно. Това показват данните от доклад на Barcelona Regional (публична институция, занивамаща се със стратегическо, градско и инфраструктурно планиране, бел. ред.), изготвен в сътрудничество с Inedit. 

Произходът на тези емисии идва от 62% от домашно потребление (хора, живеещи в града), 13,3% от извънбитово потребление (нерезиденти), 7,1% от извънбитово потребление (резиденти), 13,5% от производството и опаковане и 4,1% от дистрибуцията на продукта, съобщават в изявление от кметството. 

Според данните в изследването, намаляването на консумацията на животински протеини като цяло и на месо в частност е действието с най-голямо въздействие на хранителната система за борба с извънредната климатична ситуация. 

Освен това се препоръчва консумацията на повече местна храна, сезонни и органични продукти. Причината - оказва се, че килограм плодове или зеленчуци, транспортирани със самолет, генерира 10 пъти повече емисии от килограм местни плодове и зеленчуци.

Нещо повече, климатичният отпечатък на храната в града, който досега не е бил изчисляван, представлява почти толкова (70%), колкото всички емисии, генерирани в града. Това показват данни, събрани в Декларацията за извънредни климатични ситуации в Барселона. 

Според кметството, големината на отпечатъка потвърждава спешната необходимост от трансформиране на хранителната система в градовете, за да се изправим пред климатичната извънредна ситуация. Това беше и един от дебатите по време на срещата на върха на COP26 в Глазгоу. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

„Европа срещу Китай“: Автомобилното изложение в Мюнхен e следващото бойно поле в борбата за пазарен дял
Шефът на BMW: Забраната на двигателите с вътрешно горене в ЕС е голяма грешка
Боксовият ветеран Майк Тайсън ще се бие с 48-годишният Флойд Мейуедър през 2026 г.
Истинската роля на имейла
Защо всяка работна среща трябва да започва точно навреме
Управителят на Датската централна банка призовава сънародниците си да обмислят въвеждане на еврото
Mastercard подкрепя Иван Иванов – новата българска тенис звезда, шампион при юношите на „Уимбълдън“ за 2025 г.
На днешната дата, 6 септември. 140 години от Съединението на България