Консумацията на храна генерира 2,5 млн. тона CO2 годишно в Барселона

Консумацията на храна генерира 2,5 млн. тона CO2 годишно в Барселона

Консумацията на храна генерира 2,5 млн. тона CO2 годишно в Барселона

Консумацията на храни и напитки в Барселона, която включва производството и преработката на храни, производството на опаковки и разпространението на продукти, генерира въглероден отпечатък от 2,5 млн. тона CO2 годишно. Това показват данните от доклад на Barcelona Regional (публична институция, занивамаща се със стратегическо, градско и инфраструктурно планиране, бел. ред.), изготвен в сътрудничество с Inedit. 

Произходът на тези емисии идва от 62% от домашно потребление (хора, живеещи в града), 13,3% от извънбитово потребление (нерезиденти), 7,1% от извънбитово потребление (резиденти), 13,5% от производството и опаковане и 4,1% от дистрибуцията на продукта, съобщават в изявление от кметството. 

Според данните в изследването, намаляването на консумацията на животински протеини като цяло и на месо в частност е действието с най-голямо въздействие на хранителната система за борба с извънредната климатична ситуация. 

Освен това се препоръчва консумацията на повече местна храна, сезонни и органични продукти. Причината - оказва се, че килограм плодове или зеленчуци, транспортирани със самолет, генерира 10 пъти повече емисии от килограм местни плодове и зеленчуци.

Нещо повече, климатичният отпечатък на храната в града, който досега не е бил изчисляван, представлява почти толкова (70%), колкото всички емисии, генерирани в града. Това показват данни, събрани в Декларацията за извънредни климатични ситуации в Барселона. 

Според кметството, големината на отпечатъка потвърждава спешната необходимост от трансформиране на хранителната система в градовете, за да се изправим пред климатичната извънредна ситуация. Това беше и един от дебатите по време на срещата на върха на COP26 в Глазгоу. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ