Консумацията на сандвичи във Великобритания замърсява въздуха колкото 8,6 млн коли

Консумацията на сандвичи във Великобритания замърсява въздуха колкото 8,6 млн коли

Консумацията на сандвичи във Великобритания замърсява въздуха колкото 8,6 млн коли

Проучване на университета в Манчестър разкри, че годишната консумация на сандвичи във Великобритания допринася за отделянето на същото количество въглероден диоксид, което изхвърлят 8,6 милиона автомобила, предаде Гардиън.

По данни на Британската асоциация за сандвичи (BSA), в страната годишно се изяждат около 11,5 млрд. сандвичи, половината от които са приготвени вкъщи, а другата половина са готови, пакетирани, от супермаркети 

Екипът от изследователи е тествал повече от 40 различни вида сандвичи, като под внимание са били взети техния жизнен цикъл, съставки, опаковки и престой в хладилните камери. Проучването е показало, че най-голям въглероден отпечатък оставят сандвичите, съдържащи свинско месо(бекон, шунка или наденица), следвани от тези със сирене и скариди.

Абсолютният рекордьор е бил пакетираният сандвич, известен като „целодневна закуска“(all-day breakfast), който съдържа яйце, бекон и наденица. Производството на един такъв сандвич генерира 1 441 грама въглероден диоксид, което отговаря на 19-километрово пътуване с кола.

Изследователите са открили, че домашният сандвич със шунка и сирене може да има най-ниският въглероден отпечатък, в зависимост от рецептата. Проучването показва още, че домашните сандвичи оставят два пъти по-малък отпечатък от пакетираните.

 „Като се има предвид, че сандвичите са основна част от британската диета, както и техният значителен пазарен дял в хранителния сектор, важно е да знаем какъв е приносът на този сектор за емисиите на парникови газове.“, заяви професор Адиса Азапагич, която е един от авторите на изследването.

„Консумирането на 11,5 млрд. сандвичи годишно във Великобритания генерира средно 9,5 млн. тона CО2, което се равнява на годишната експлоатация на 8,6 млн. автомобила.“, добави тя.

Изследването препоръчва да се намали употребата на съставки, които имат по-висок въглероден отпечатък, като маруля, домати, сирене и месо. Ограничаването на сиренето и месото ще доведе до спад на калориите, който ще допринесе за по-здравословен начин на живот.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ