ЕС повиши оценката си за опасността от новия вирус

ЕС повиши оценката си за опасността от новия вирус

ЕС повиши оценката си за опасността от новия вирус

ЕС променя оценката си за опасността от новия вирус, открит в Китай, от "ниска" на "умерена". Това съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той уточни, че промяната на оценката е в отговор на официалното потвърждение на Пекин, че вирусът може да се предава от човек на човек. ЕК е готова да приложи всякакви препоръки на Световната здравна организация за необходимите мерки в този случай, добави говорителят.

ЕС следи много внимателно обстановката и съгласува с държавите от Общността необходимите действия за противодействие на разпространението на вируса, посочи той. Говорителят уточни, че допълнителни мерки вече се прилагат на летища в Италия и Франция, свързани с преки полети с китайския град, където бяха открити първите случаи на заболели от новия вирус.

Министерството на външните работи на България пък излезе с данни на Световната здравна организация за местата на разпространение на новия китайски коронавирус и с препоръки към пътуващите българи как да се предпазят от заразата. 

Къде и колко са болните

В съобщението на МВнР се отбелязва, че към 21 януари има потвърдени случая на заразени с новия коронавирус (2019-nCoV) в Китай, 2 в Тайланд, 1 в Япония и 1 в Република Корея. 270 от случаите в Китай са регистрирани в град Ухан, провинция Хубей, населеното място, откъдето се счита, че е започнала епидемията, като 51 от тях са тежко болни, а 2 са в критично състояние. В град Ухан се съобщава за 6 смъртни случая.

Заразени с коронавируса към 22 януари са и 16 здравни работници. Разпределението на заболелите по региони в Китай е следното: провинция Хубей - 270, провинция Гуандун - 17, община Пекин - 5, община Шанхай - 2, община Чунцин - 1, провинция Чжецзян - 5, провинция Дзянси - 2, провинция Съчуан - 1, община Тиянжин - 2, провинция Хенан - 1, провинция Хунан - 1, провинция Шандонг - 1, провинция Юнан - 1 и Тайван - 1.

Според последните данни от днес, които не фигурират в съобщението на българското МВнР, броят на заразените в Китай вече достигна 617 души. Това съобщават китайските регионални комисии по въпросите на хигиената и здравеопазването, цитирани от ТАСС. Малко преди това централните власти информираха за над 570 потвърдени случая на заразяване.

Най-много хора са се разболели в провинция Хубей - 444 души. Там са регистрирани и всички смъртни случаи досега - общо 17. Следват по брой на заболелите провинция Гуандун (32), Чжъцзян (27), Шанхай (16 потвърдени случая и 22 предполагаеми) и Пекин с 14 заразени. Заразени с пневмонията от нов тип са открити вече почти във всички региони на Китай с изключение на Синцзян-Уйгурския и Тибетския автономен район и провинция Цинхай.

Как да се предпазим от опасния вирус

От Въшно министерство съветват българските граждани, осъществяващи международни пътувания (особено в рисковите дестинации), да спазват обичайните предпазни мерки:

- избягване на близък контакт с хора, страдащи от остри респираторни инфекции;

- често миене на ръцете, особено след директен контакт с болни хора или тяхната среда;

- избягване на близък контакт с живи или умрели селскостопански и диви животни;

- пътуващите със симптоми на остра респираторна инфекция трябва да практикуват етикет за кашлица (да поддържат дистанция, при кашляне или кихане да покриват носа и устата си с тъкани или кърпи за еднократна употреба и да мият ръцете си).

В случай на симптоми, подсказващи за респираторни заболявания преди, по време или след пътуване, се насърчава пътуващите да потърсят медицинска помощ и да споделят историята на пътуванията си със своя лекуващ лекар.

Въз основа на наличната понастоящем информация, СЗО засега не препоръчва ограничаване на пътуването или търговията.

Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от обикновената настинка до по-тежки заболявания, като респираторен синдром на Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV). Новият коронавирус (nCoV) е нов щам, който не е бил идентифициран по-рано при хора. Коронавирусите са зоонотични, което означава, че се предават между животни и хора. Подробни изследвания установяват, че SARS-CoV се предава от цивитни котки на хора, а MERS-CoV от дромедарни камили към хора. Понастоящем са известни няколко коронавируси, които циркулират при животни и все още не са заразили хората.

От Външно министерство съобщават още, че при необходимост от съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолствата ни в страните, където са открити заразени с коронавируса. Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на българи се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Цитат на деня
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка