Корабът с 629 мигранти тръгва към Испания

Корабът с 629 мигранти тръгва към Испания

Корабът с 629 мигранти тръгва към Испания

629-те миранти на френския кораб "Акуариус", който от 3 дни плава край либийските брегове, ще тръгнат към Испания, след като Италия и Малта отказаха да ги пуснат в пристанищата си и влязоха в конфликт помежду си.

Скоро италиански кораб ще достави на "Акуариус" храни, съобщи SOS Méditerranée, организацията, спасила мигрантите от удавяне в Средиземно море, чрез Туитър. "Централата на спасителите в Рим планира по-късно да прехвърли корабокрушенците на италиански кораби, след като всички поемем курс към Валенсия", се казва в туита, цитиран от Франс прес.

Испания предложи вчера да подслони кораба, но  SOS Méditerranée отклони първоначално поканата, тъй като условията за сигурност не позволявали дългото пътуване до Испания. 

„Акуариус“ нормално може да окаже помощ на 500 мигранти, но в момента на борда му има 629 души. 

Президентът на Корсика Жил Симеони също предложи пристанище за френския кораб, предаде Франс прес.

Липсата на храна, лошите метеорологични условия и отдалечеността на испанското пристанище – така Симеони обяви с туит, че обстоятелствата изискват спешни мерки и предложи пристанище на кораба „Акуариус“. "#Aquarius: Европа трябва да се отнася солидарно към хуманитарните въпроси. Като се има предвид къде е корабът (край бреговете на Малта) и спешността, според мен е естествено да отворим корсиканското пристанище, за да окажем помощ на хора в беда“, туитна и президентът-националист на корсиканския парламент Жан-Ги Таламони.

Корабът предизвика напрежение в Италия, която от началото на бежанската вълна през 2013 г. е посрещнала  700 000 мигранти. Рим редовно обвинява ЕС, че го е оставил сам да се справя с кризата.

Крайно десните в Италия изградиха предизборната си кампания върху обещанието да затворят границите за мигранти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ