Лондон приема Меркел с почести на последната й визита във Великобритания

Лондон приема Меркел с почести на последната й визита във Великобритания

Лондон приема Меркел с почести на последната й визита във Великобритания

Германската канцлерка Ангела Меркел ще се срещне с кралица Елизабет Втора и ще получи научно отличие, учредено в нейна чест. Това ще стане днес, по време на последната й официална визита в Обединеното кралство, преди тя да напусне поста си след парламентарните избори през септември, предаде Франс прес. 

Програмата на 22-ото посещение на Меркел във Великобритания, откакто е на поста, включва разговор с премиера Борис Джонсън в "Чекърс", извънградската резиденция на британските премиери на 70 км северозападно от Лондон, и среща с кралицата, която ще я приеме в Уиндзорския дворец на четирийсетина километра от столицата. 

Освен това канцлерката ще говори чрез видеовръзка с британския кабинет - първото подобно обръщение на държавен лидер след това на американския президент Бил Клинтън през 1997 г., предава БТА. 

За Борис Джонсън визитата представлява възможност да приветства "нерушимото приятелство" между двете страни въпреки Брекзита, породил напрежение между Лондон и ЕС, по-специално заради специалния митнически статут на Северна Ирландия, договорен в рамките на излизането на кралството от общността. 

"През 16-годишното управление на канцлерката Меркел отношенията между обединеното кралство и Германия добиха нова динамика и нова сила, за да открием нова ера", заяви Джонсън в комюнике. 

Като знак на уважение към канцлерката - човек с научно образование, премиерът обяви, че е учредена награда за жени от Великобритания или Германия, отличили се в сферата на астрофизиката. Отличието, което ще се връчва всяка година, придружено с парична награда от 10 000 лири (11 600 евро), ще носи името на Каролайн Хершел - британка от германски произход, един от пионерите в тази област. 

Двамата лидери консерватори ще договорят и годишни съвместни заседания на британското и германското правителство. Освен задълбочаване на двустранните връзки те ще обсъдят и действията срещу коронавирусната пандемия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ