Макрон: Пътят на коприната не е еднопосочен

Макрон: Пътят на коприната не е еднопосочен

Макрон: Пътят на коприната не е еднопосочен

Китай и Европа трябва да работят съвместно по инициативата „Един път, един пояс“ (One Road, One Belt), която стана известна още като „Новият път на коприната“. Това заяви по време на визитата си в Китай френският президент Емануел Макрон, предаде агенция Ройтерс.

Първото официално посещение на Макрон в азиатската страна започна в древната столица Сиан. Градът е играл роля на източна отправната точка на древния Път на коприната. Макрон се надява да отвори нова страница в отношенията между Европейския съюз и Китай. В момента те са белязани от несигурност и съмнение заради ограниченията, наложени от Пекин, на чуждестранните инвестиции и търговията в Китай.

„В края на краищата древният Път на коприната не е бил само китайски", заяви Макрон. Той допълни, че по дефиниция тези пътища не могат да бъдат еднопосочни.

Обявената през 2013 г. инициатива „Един път, един пояс“ има за цел да свърже Китай по суша и по море с Югоизточна Азия, Пакистан и Централна Азия, а след това и с Близкия Изток, Африка и Европа.

На среща на върха през месец май миналата година, китайският президент Си Дзинпин обеща да вложи 124 млрд. в проекта по време на среща на върха през май, но много от западните столици подозират, че инициативата цели да засили влиянието на Китай в чужбина, а не толкова да допринесе за световното благоденствие и просперитет.

„Тези пътища не могат да бъдат символ на нова хегемония, която ще превърне страните, през които преминават, във васали“, каза Макрон.

През изминалата година френският президент неведнъж заяви, че Европа не трябва да бъде „наивна“ в търговските си отношения, като поиска от Брюксел да наложи по-строги антидъмпингови правила срещу вноса на евтина китайска стомана.

В Сиан Макрон каза, че се надява отношенията между ЕС и Китай да имат ново начало, основано на „балансирани правила“, след като призна, че Китай трябва да отговори на някои въпроси, които създават недоверие сред европейците.  

„Дойдох да ви кажа, че Европа се завърна“, възкикна Макрон. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ