Университет в Токио занижавал оценките на жени на приемните изпити

Университет в Токио занижавал оценките на жени на приемните изпити

Университет в Токио занижавал оценките на жени на приемните изпити

Медицинският университет в японската столица години наред е променял оценките от приемните изпити, за да ограничава броя на приетите жени, съобщи в."Йомиури шимбун", цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Скандалните разкрития бяха направени при разследване на друг случай във висшето училище. Бившият му директор е обвинен, че неправомерно е приел за студент сина на влиятелен служител от министерството на образованието в замяна на услуга, твърди всекидневникът.

"След тази вестникарска статия поискахме от адвокатска кантора да започне вътрешно разследване", обяви пред АФП Фумио Адзума, говорител на институцията. Резултатите трябва да са готови до края на месеца.

Според вестника, който се позовава на анонимни източници, медицинският университет е започнал да занижава оценките от приемните изпити на кандидатките през 2011 г., след като било установено, че през 2010 г. се е увеличил броят на приетите студентки - те били били около 40 процента от приетите кандидати, двойно повече от предходната. Оттогава висшето училище се стреми да задържи броя на приетите жени на равнище от около 30 на сто, предава БТА.

"Жените често се отказват да станат лекарки, след като се омъжат или родят деца", посочи източник за изданието, за да оправдае фалшификацията на оценките.

"В университета съществува консенсус, че лекарите мъже допринасят повече за университетската болница", защото често се изисква спешно да се отзоват и да работят дълги смени, каза същият източник.

Японките като цяло са добре образовани, но обичайният начин на работа в страната, предполагащ служебни ангажименти и извън официалното работно време, което понякога води до смърт от преумора, често ги кара да се откажат от професионална реализация, когато създадат семейство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ