От днес Меркел е служебен канцлер

От днес Меркел е служебен канцлер

Ангела Меркел направи днес още една крачка към оттеглянето си от политиката, след като получи официален документ за освобождаването й от канцлерския пост, на който прекара 16 години, предаде Асошиейтед прес. Паралелно с това, до съставянето и избирането на ново правителство тя остава служебен канцлер

31 години след избирането ѝ за депутат в Бундестага за първи път Меркел присъства на първата сесия на новия парламент на Германия в галерията за ВИП гости, а не на депутатска банка.

Законодателите избраха вчера Барбара Бас от левоцентристката Германска социалдемократическа партия за председателка на 736-местната долна камара на парламента. Тя наследи на поста Волфганг Шойбле - 79-годишния консерватор и бивш министър на финансите и на вътрешните работи, който е най-дългогодишният член на Бундестага, избран за пръв път през 1972 г.

Връчвайки на Меркел документа за освобождаване от поста федерален канцлер, президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер й благодари, че е превела страната през трудни периоди, особено по време на последния си четиригодишен мандат.

Миналата седмица Меркел беше сърдечно изпратена от колегите си лидери на държавите от ЕС и от бившия президент на САЩ Барак Обама. В последните си седмици като служебен канцлер тя ще представлява Германия на срещата на високо равнище на Г-20 в Италия, както и на международната конференция за климата в Глазгоу идната седмица.