Международната космическа станция излезе от траекторията си след инцидент

Международната космическа станция излезе от траекторията си след инцидент

Около три часа след официалното скачване на новия руски модул „Наука“ с Международната космическа станция астронавтите Олег Новитски и Пьотр Дубров се готвят да отворят люка към новия компонент на МКС. Малко по-късно обаче неочаквано двигателите на „Наука“ се запалват, а станцията временно губи това, което инженерите наричат „контрол на поведението“ и което се случва рядко, пише изданието Space.

Нарушена е траекторията на съоръжението, но никой от седемте членове на екипажа на МКС не е пострадал в резултат на инцидента. В момента там са трима души от НАСА, един от Япония, един от Европейската космическа агенция и двама от Русия.

 

 

Тази неизправност обаче накара НАСА да отложи най-малко до 3 август планираното изстрелване на новата капсула Boeing CST-100 Starliner, която днес трябваше да излети от космическия център „Кенеди“ във Флорида, припомня „Ройтерс“.

Запалването е станало докато от Москва са извършвали процедури за „преконфигурация“ след скачването, посочват от НАСА. В един момент двигателите стартират и станцията излиза от нормалното положение на полета. Така ръководителят на полета обявява аварийна ситуация. Неочакваното отклонение е засечено от автоматизирани наземни сензори.

Екипите на Земята са успели да възвърнат ориентацията на МКС до състоянието ѝ преди възникването на проблема, активирайки двигателите на друг модул. Комуникацията с екипажа е била изгубена два пъти за няколко минути. В случай на влошаване на ситуацията всички могат да избягат благодарение на пригодена за целта спасителна капсула на SpaceX.

След изстрелването на „Наука“ миналата седмица от космодрума „Байконур“ в Казахстан модулът имаше редица проблеми, които породиха безпокойство дали скачването ще протече гладко. По-рано тази седмица модулът „Пирс“ се откачи от МКС, за да освободи място за „Наука“, и бе приводнен в Тихия океан.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ