Стратосферата на неравенството: Милиардери пътуват до Космоса, милиарди на Земята гладуват

Стратосферата на неравенството: Милиардери пътуват до Космоса, милиарди на Земята гладуват

Стратосферата на неравенството: Милиардери пътуват до Космоса, милиарди на Земята гладуват

„Достигнахме стратосферно ниво на неравенството. Милиардерите летят в Космоса, далеч от света на пандемията, климатичните промени и глада. 11 души вече вероятно умират от глад всяка минута, докато Безос подготвят 11-минутен космически полет. Това не е пример за постижение на човечеството, а за човешката глупост“, заяви глобалният ръководител на кампанията срещу неравенството на Oxfam International Дийпак Ксавие.

Коментарът му е на фона на предстоящия полет на основателя на Amazon до Космоса с ракетата New Shepard на неговата компания Blue Origin. Полетът на Безос е насрочен за 20 юли, в 20.00 местно време, когато ще бъде отбелязана 52-рата годишнина от кацането на  „Аполо 11“ на Луната през 1969 г.

„Свръхбогатите са подкрепяни от несправедливи данъчни системи. От началото на пандемията американските милиардери са забогатели с 1,8 трлн. долара, като монополът на фармацевтичните гиганти върху ваксините срещу COVID-19 доведе до създаването на 9 нови милиардера. Безос не плаща почти никакъв данък върху доходите, но може да си позволи да харчи 7,5 млрд. долара за собственото си авиокосмическо приключение. Богатството на основателя на Amazon се е почти удвоило от началото на кризата. Той може да си позволи да плати за ваксинацията на всички хора на Земята и пак да бъде по-богат, отколкото в началото на кризата.“, коментира Ксавие.

Той е категоричен, че правителствата трябва да въведат по-сериозен минимален данък за корпорациите и да търсят нови източници на приходи.

„Данък богатство от например 3% би генерирал 6 млрд. долара годишно само от Джеф Безос, чието богатство е по-голямо от 200 млрд. долара. Тези 6 млрд. се равняват на една шеста от сумата, която САЩ харчат за чуждестранна помощ. Един данък върху печалбата на Amazon по време на пандемията би донесъл 11 млрд. долара – сума, достатъчна за ваксинирането на 600 млн. души“, казва Ксавие.

 „Нуждаем се от справедлива данъчна система, която позволява повече инвестиции за прекратяване на глада и бедността, за образованието и здравеопазването и за спасяването на планетата, а не нейното напускане“, добавя той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ